Pezsgő és sült krumpli jelenti az ízek tökéletes kombinációját

Meglepő a párosítás, de működik!
Vágólapra másolva!
Ha valami igazán finomra és meglepő élményre vágyunk, akkor párosítsunk össze exkluzív és hétköznapi ízeket. Egy új kutatás szerint ha például még soha nem kóstoltunk együtt kaviárt és burgonya chipset, akkor valami egészen elképesztőt hagytunk ki az életünkből.
Vágólapra másolva!

A sós íz kitűnően egészíti ki a savasságot

Az igazi ínyencek nem riadnak vissza a meglepő ízek párosításától, ha valami igazán különlegesre vágynak. Szakértők szerint a bátor kóstolgatás sokszor igazi ízorgiához vezethet, amit aztán soha nem akarunk kiiktatni a menüsorunkból. Ráadásul az eredményt a tudomány is alátámasztja.

Meglepő a párosítás, de működik! Forrás: Getty Images

– mondta Marie-Christine Osselin, a Moët & Chandon borszakértője és kommunikációs menedzsere elmondta a The Drinks Business-nek.– A sült krumpli sós íze és ropogós formája tökéletesen egészíti ki a pezsgő finom buborékjait és pikáns savasságát.
Hozzátette: a következő alkalommal, amikor egy bárban járunk, bátran kérjünk a pezsgő mellé egy sült krumplit, de kísérletezzünk a kaviár és sült krumpli párosítással is.

Ez jelenti az ízek csodálatos kombinációját

Marie-Christine Osselin szerint a titok nyitja egyszerű, és a különös párosítás egyszerűn nem okozhat senkinek csalódást.

– mutatott rá. – A háziasított alapborokat úgynevezett triange-likőrrel, tehát élesztővel és cukorral elegyítik, majd egy egyedi erjesztési folyamat részeként válnak szénsavassá. Az ehhez felszolgált sült krumplit pedig szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné.

A pezsgő már évezredek óta a kultúránk része Forrás: pexels.com

A szakember a pezsgőhöz kézzel vágott sült krumplit ajánl, ami szerinte „az ízek tökéletes kombinációja". Teljesen egyetért vele Ray Isle, a Food & Wine szerkesztője és gasztro-újságírója is.

– mondja. – Ha valaki azonban még inkább bevállalós, annak ki kell próbálnia a tepertő és a pezsgő párosítását, és egészen meg fog döbbenni a végeredményen.

Egy véletlenből született meg

A pezsgőbor pezsgő változatát egészen véletlenül fedezték fel. A 17. században a Champagne területén élő borászok szerették volna a borukat úgymond egyenlővé tenni a már akkoriban is híres burgundi borokkal, ám nem volt könnyű dolguk.

A régióban uralkodó, rendkívül hideg telek a bor erjedéséhez vezettek.

Amikor azonban Dom Pérignon, az hautvillier-i bencés apátság szerzetese újborral szerette volna meglepni apát társait, meglepetésben volt része. A koccintás előtt felnyitott egy palackot, és élete legjobb ételét kóstolta.

Dom Pérignon atya "a csillagokat itta" Forrás: commons.wikimedia.org

– mondta a legenda szerint, amikor megízlelte a jól záró, hosszú dugóval ellátott, vastag falú angol palackban erjedt, gyöngyöző bort.
Bizonyos fajta pezsgőborok azonban már a 16. században is léteztek Franciaországban, ahol különböző erjedésű borokat házasítottak össze, amelyek palackokba töltve újabb erjedési folyamaton mentek át.

Helyi borkereskedők, így már a 18. század derekától foglalkoztak pezsgőgyártással.

Több név, köztük Pommery et Greno, Moët et Chandon, Mercier, Cliquot még ma is jól ismert a pezsgőpiacon.