Jóval magasabb a halálozás kockázata, ha kihagyjuk a nyaralást

nyaralás
A szabadság fontosabb, mint azt valaha gondoltuk volna
Vágólapra másolva!
Sok ember a pihenés helyett a karrierjét építi és minden idejét ambiciózusan a munkahelyén tölti. Vannak, akik a feladatok oltárán áldozzák fel a szabadidejüket és épp ezért „felejtenek el" szabadságot kivenni vagy nyaralni. Ám egy új tanulmány szerint a vakáció kihagyása bizonyítottan megrövidíti az életet.
Vágólapra másolva!

Négy évtizedig figyelték a férfiakat

– figyelmeztetett dr. Timo Strandberg, a Helsinki Egyetem Orvostudományi Tanszékének professzora, és a tanulmány társszerzője.

Jó érzés a nyraláson készült képeket újra és újra visszanézni Forrás: pexels.com

A szakember az elmúlt négy évtizedben finn üzletemberek adatait vizsgálta és úgy találta, hogy az utazás és nyaralás 37 százalékkal csökkentette a korai halálozás kockázatát.

A tesztek során 1222, 1919-1934 között született férfi orvosi eredményeit hasonlította össze.

Ahogy mondta, valamennyi tesztalany életében jelen volt legalább egy, olyan tényező (túlsúly, dohányzás, magas koleszterinszint, vérnyomás-emelkedés és glükóz-intolerancia), amely szív- és érrendszeri rendellenességet okozhat.

Egy nyaralás szinte kéz a kézben jár a nevetéssel Forrás: pexels.com

A résztvevők felét négyévente behívták és egészségügyi tanácsot adtak nekik. Kérték, hogy naponta végezzenek valamilyen testmozgást, figyeljenek a testsúlyukra és az egészséges táplálkozásra, és hagyják abba a dohányzást. Néhányan vérnyomáscsökkentő gyógyszereket is kaptak. A megfigyelési csoport másik része sem orvosi kezelést, sem egészségügyi tanácsot nem kapott.

A hosszú, munkával töltött órák magas kockázattal járnak

Azoknál a férfiaknál, akik a megfigyelési időszakban kevesebb, mint háromhetes szabadságot vettek ki évente, 37 százalékkal volt magasabb a halálozási kockázat, mint azoknál, akik rendszeresen eljártak nyaralni. A rövidebb vakációk és hosszabb munkával töltött órák tehát több káros egészségügyi hatással, akár halálozással is jártak.

A túl sok munkával töltött óra számos kockázattal jár Forrás: pexels.com

– mondta Joep Perk professzor, az Európai Kardiológiai Társaság szóvivője. – A rengeteg rohanás stresszel és a szorongással jár, az emberek gyakran fanatikusan dolgoznak és nem adnak maguknak egy percnyi pihenést sem.
A kutatók emellett úgy vélik, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni az az egyén stresszre és szorongásra való sebezhetőségét is.

A háziorvosok is szorgalmazhatják a pihenést

– hangsúlyozta Perk professzor. – A hosszú élet titkát tehát nem a kockázati tényezőkre, hanem arra érdemes visszavezetni, hogy ne felejtsük el értékelni az életünket, mert abból csak egy van.

A szabadság fontosabb, mint azt valaha gondoltuk volna Forrás: pexels.com

Martin Marshall professzor, a General Practitioners alelnöke munkája során folyamatosan arra ösztönzi az embereket, hogy pihenjenek, amikor csak lehet.

– mutatott rá. – Nehéz úgy elmenni egy könnyed nyaralásra, hogy közben tele vagyunk feladatokkal vagy ha az utazásnak pénzügyi akadályai vannak.

A szabadság érzése hosszú időre feltölti az energiatartalékokat Forrás: pexels.com

Hozzátette azonban azt is, hogy ezek azonban nem lehetnek kifogások a pihenés ellen, hiszen ezt megtehetjük otthon, a fürdőszobánkban is egy forró fürdő társaságában. Martin Marshall szerint az

a legfontosabb, hogy a szabadságunkon ne dolgozzunk egy percet sem és töltsük újra az energiatartalékainkat,

miközben tartsuk mindig szem előtt, hogy csak egyszer élünk, ezért szeressük magunkat és legyünk kedvesek a testünkkel.