Egy fél mákszemre került a világ legkisebb könyve

Vladimir Aniskin
A világ legkisebb könyve egy fél mákszemen is elfér
Vágólapra másolva!
Kényes, aprólékos munka rejlik a világ legkisebb könyvének megalkotása mögött: a szibériai Novoszibirszkben élő mikro-miniatürista, Vlagyimir Aniszkin 0,07 milliméterszer 0,09 milliméteres könyveket alkotott, majd azokat stílusosan egy félbevágott mákszemre helyezte.
Vágólapra másolva!

Az oldalak összeillesztése volt a legnehezebb feladat

Ötévnyi, aprólékos munkával alkotta meg a világ legkisebb könyvét az orosz Vlagyimir Aniszkin, aki saját bevallása szerint két szívdobbanás között végezte kényes feladatát, hogy megalkossa „a bolha cipőjénél" is kisebb műremeket.

A könyv mérete végül 0,07 milliméterszer 0,09 milliméter lett, ám ő nem elégedett meg ennyivel.

Vlagyimir Aniszkin 1998 óta foglalkozik mikrominiatűrök készítésével Forrás: vladimiraniskin.com

Még egy hónapot szánt arra, hogy kettő minikönyvet készítsen: az egyikbe egy 19. századi orosz mese került (Nyikolaj Szemjonovics Leszkov orosz író egyik írása), a másikba az orosz ábécét írta bele. A szöveget litográfiai eljárással nyomtatták, mindössze három-négy mikron (mikrométer) vastagságú filmre.

– mondta a mikro-miniatürista. – A lapok összefűzéséhez öt mikrométeres átmérőjű volfrámdrótot használtam, majd a kész könyveket egy félbevágott mákra helyeztem, amely egy aranylemezen hevert.

Egy egész tevekaravánnal töltötte meg egy tű lyukát

A miniatűr könyv lapjait – amelyek mindkét oldalon tartalmaznak szöveget – egy kiélezett fémtűvel lehet forgatni.

A könyv mérete nyolcvannyolcszor kisebb, mint a korábban a legkisebb nyomtatott könyvként bejegyzett Guinness-rekord,

és hatvanhétszer kisebb, mint az orosz Rekordok Könyvében rögzített könyv mérete. Anszkin az Orosz Tudományos Akadémia szibériai részlegének elméleti és alkalmazott mechanikai intézetében dolgozik, és további tíz könyv elkészítését tervezi.

A világ legkisebb könyve egy fél mákszemen is elfér Forrás: Vladimir Aniskin

– mondta Aniszkin, aki 1998 óta foglalkozik mikrominiatűrök készítésével.
A mikro-miniatürista korábban már egy egész tevekaravánnal megtöltötte egy tű lyukát, valamint cipőt készített az otthon tartott bolhájának is.

Tevekaraván egy tű lyukában Forrás: Vladimir Aniskin

– magyarázta a The Guardian kérdésére. – Munka közben az ujjaimon tartom ezeket a mini alkotásokat, és néha még egy szívdobbanás is képes tönkretenni egy ilyen aprólékos munkát, ezért a folyamat különösen kényes odafigyelést igényel.

A vásárló egy nagyítót is kaphat hozzá

A Guinness-rekordok könyvében sokáig tartotta a világ legkisebb könyve címet egy japán alkotás: az aprócska kötet huszonkettő oldalas, mindössze 0,75 milliméter széles, és ugyanilyen magas.

A Négy évszak virágai címet viselő kötetben a szövegek mellett illusztrációkat is találunk, egyebek között cseresznye- és szilvavirágokat.

A Toppan Printing cég különleges japán könyvébe készítői négy nyelven írták a feliratokat: hiragana, katakana, kandzsi karakterekkel, illetve a latin ábécé betűivel.

A Toppan Printing cég könyve sokáig vezette a Guiness-rekordok listáját Forrás: AFP/Toppan Printing

A miniatűr könyvecske 2013 márciusában jelent meg, és vásárlója egy nagyítót is kapott hozzá, valamint egy nagyobb könyvváltozatot. A világ korábbi piciségi rekorder könyve 0,9 milliméterszer 0,9 milliméteres, és Oroszországban készült.

Az idővel egyre csökkent a miniatűr könyvek mérete

– írja saját oldalán Tari József nyomdász, aki több mint négyezer kötetből álló gyűjteményt tudhat magáénak. – A legkisebb mini-, illetve mikrokönyvek mérete a nyomdatechnika fejlődésével csökken: mai ismereteink szerit 1674-ben a legkisebb könyv tizenkettő milliméterszer nyolc millimétert 1900-ban kilenc milliméterszer nyolc milliméter, 1958-ban öt milliméterszer öt milliméter volt.

A miniatűr könyvek mérete elképesztően fejlődött az évtizedek során Forrás: commons.wikimedia.org

Hozzátette: napjainkban a nagyobb minikönyveknél is fontos az olvashatóság, a szép tiszta szedéstükör, míg a könyvparányokat természetesen csak többszörös nagyítással olvashatjuk el.

Ezeknek a köteteknek a kötése a nagyméretűekhez hasonló, és szövegük igen változatos.

Sokat változtak a miniatűr alkotások Forrás: commons.wikimedia.org

A miniatűr könyvek kezdetben elsősorban kisméretű imádságos könyvek voltak, és azon egyszerű célból alkották meg őket, hogy az emberek bárhová magukkal tudják vinni őket. Közben érdekes versenyhelyzet alakult ki a nyomdászok között, akik megpróbáltak minél kisebb méretű könyvet nyomtatni.

A minikönyvek három kategóriája

- törpekönyvek azok, amelyeknek mérete 76 és 100 milliméter között van,
- minikönyvek a 30 és 76 milliméter közötti méretűek,
- mikrokönyvek vagy babaházi könyvek a 30 milliméternél kisebbek.

A minikönyvek és gyűjtőik tematika szerint is csoportosíthatóak: naptárak, bibliák, szépirodalom, művészet, sport, politika, helytörténeti könyvek, szótárak.