Két nap elég volt ahhoz, hogy majdnem kihaljon egy állatfaj

Vágólapra másolva!
Két nap leforgása alatt pusztult ki a pápaszemes repülőkutyák (Pteropus conspicillatus) harmada. A tömeges pusztulás okozója az a brutális hőhullám, ami még novemberben csapott le Ausztrália északi részére.
Vágólapra másolva!

A 42 Celsius-fokot is meghaladó hőmérsékletet az állatok képtelenek voltak elviselni. A Queensland tartományában található Cairns lakói valóságos apokaliptikus látványról számoltak be: a repülőkutyák élettelen testei tömegével potyogtak le a fákról az udvarokba és az úszómedencékbe. A túlélő egyedek egymásba kapaszkodtak a földhöz közeli ágakon, így találtak rájuk az állatvédők.

– nyilatkozta a BBC-nek az egyik állatvédő, David White.

Forrás: David White

Bibliai méretű csapás

A Western Sydney University kutatóinak összegzése szerint november 26. és 27. között nagyjából 23 000 repülőkutya pusztult el. Ezt az adatot önkéntes megfigyelők információira alapozzák, akik közvetlenül a hőhullám megszűnése után hét jelentősebb élőhelyen mérték fel a károkat.

Dr. Justin Welbergen ökológus szerint azonban az elpusztult állatok száma még ennél is nagyobb lehet.

Mivel a vizsgálat eredménye nem tartalmazta valamennyi élőhely veszteségét, a 30 000-es szám sem zárható ki. A novemberi hőhullám előtt Ausztráliában 75 000 pápaszemes repülőkutya élt.

„Ausztrália ezen északi részén az ember letelepedése óta nem játszódott még le hasonló jelenség” – mondta Welbergen.

A pápaszemes repülőkutyák Queensland északi területeinek kisebb esőerdeiben, valamint Pápua Új-Guineában, Indonéziában és a Salamon-szigeteken honosak. Fontos szerepük van a fák beporzásában.

A pápaszemes repülőkutyákon kívül a fekete repülőkutyák (Pteropus alecto) is megszenvedték az extrém időjárást, közülük becslések alapján 10 000 példány veszett oda.

(BBC)