Mobilos alkalmazás mutatja meg, hogy egy étel "zöld és etikus-e"

erdőirtás
Erdőirtás. Több millió egyéb faj fennmaradása múlik a növények túlélésén, köztük az emberé is.
Vágólapra másolva!
Olyan alkalmazást fejlesztett a Természetvédelmi Világszövetség (WWF) egy technológiai és befektetési vállalattal közösen, amelynek segítségével a fogyasztók mobiljukon keresztül tájékozódni tudnak arról, hogy a megvásárolt élelmiszerek zöld illetve etikus forrásból származnak-e.
Vágólapra másolva!

Ellenőrizhetik a fogyasztók, hogy egy termék milyen forrásból származik

A WWF a BCG Digital Ventures vállalattal hozta létre az opensc.com honlapot, amelyen a felhasználók ellenőrizhetik egy termék vagy éttermi étel QR-kódjának segítségével, hogy a választott élelmiszer milyen forrásból származik.

Egyre nagyobb az igény a vásárlók körében arra, hogy pontosan tudják zöld és etikus-e az élelmiszerek alapanyag Forrás: Origo

"Könnyűszerrel el tudnak bújni az áttekinthetetlen ellátási rendszerben azok, akiknek termékei fenntarthatatlan módon készülnek. A környezetbarát módon, fenntarthatóan és etikusan termelőknek viszont nehéz magukra felhívniuk a közönség figyelmét" - magyarázta Paul Hunyor, a BCG Digital Ventures ázsiai régiójának illetékese, a fejlesztés ötletét adó helyzetet.

Az opensc.com honlapon lehet ellenőrizni, zöld, etikus- e egy termék

A fogyasztók valamint a viszonteladók is egyre több információt igényelnek a termékekről, azok feldolgozásáról és szállításáról, hogy tisztában legyenek az élelmiszert előállító teljes folyamat zöld illetve etikus jellegével.

Manapság egyre több étterem és élelmiszerbolt-hálózat

igyekszik azzal a reklámmal vonzani a vásárlókat, hogy olyan fenntartható termékeket árul,

amelyek garantáltan nem erdőirtás és rabszolgamunka révén kerülnek az asztalra vagy a polcokra. Az OpenSC platform ötlete 2017-ben fogant, amikor a WWF elindította a tonhalhalászatot követő alkalmazását a Csendes-óceánon.

Egy erdőirtás képe Forrás: AFP/Antonio Scorza

Az új platform először a halak és a húsok eredetére koncentrál majd, de a következő két évben olyan termékekre is kiterjed majd, mint például a pálmaolaj.

Remélhetőleg sokan csatlakoznak az OpensSc platformhoz

A digitális eszköz környezetvédelmi, társadalmi, emberi jogi szempontokat vesz figyelembe, és a működtetők reményei szerint a fenntarthatósággal foglalkozó testületek, rendszerek, vállalatok és nagy termelők is csatlakoznak majd.

Forrás:hermanottointezet.hu

Az ausztrál halászati vállalat, az Austral Fisheries még az idén teljes flottájánál alkalmazni kezdi az OpenSC platformot.

Ellenőrizható lesz, hogy honnan származik a halfogás Forrás: Smithsonian

A vásárlók a platformon keresztül megtudhatják, hogy egy halat mikor és hol fogtak, a helyszín fenntartható halászati területen volt-e, és a hal milyen körülmények közé került az ellátórendszerben.

(Forrás: MTI)