Ennyi embert öl meg a levegőben lévő szállópor

aeroszol
Az aeroszolok zömét a gépjárművek és a gyárak juttatják a levegőbe
Vágólapra másolva!
Az eddig feltételezettnél több, világszerte kilencmillió idő előtti halálesetet okoz a levegőben lévő szállópor egy új kutatás szerint.
Vágólapra másolva!

A Max Planck Intézet tanulmányáról, amely egyelőre még nem jelent meg, a német ARD televízió számolt be. A kutatók szerint csak Németországban évente 120 ezer halálesetet okoz a szállópor.

A tudósok 16 ország 40 nemzetközi kutatását vizsgálták át, amelyek adatai több évtizedet ölelnek fel. A rendelkezésre álló adatok mennyiségének növekedése az egyik oka annak, hogy a kutatók nagyobb számokat kaptak eredményül – vélte Jos Lelieveld, a kutatás vezetője.

Eszerint a levegőben lévő szállópor ugyanannyi idő előtti halálesetért felelős, mint a dohányzás.

Hasonló eredményre jutott egy másik kutatócsoport, amelynek a PNAS című tudományos lapban jelent meg a kutatása szeptemberben. Ez 41 követéses tanulmány alapján vizsgálta a szállópor (PM2,5) okozta halálozási kockázatot. Méréseik szerint 2015-ben a szállópor 8,9 millió halálesetet okozott világszerte.

Ez 30 százalékkal több, mint az a 6,9 millió, amelyet a hagyományos mérési módszerekkel számoltak ki.

A Max Planck Intézet vizsgálata szerint a szállópor-szennyezettség 45 százalékáért a mezőgazdaság, elsősorban a tömeges állattartás a felelős.

Forrás: AFP/Str

A trágya felbomlása, valamint a haszonnövények trágyázása során ammónia kerül a légkörbe, ott más gázokkal, például kénnel és salétromsavval lép kölcsönhatásba. Így jön létre a szállópor.
Mint Lelieveld kiemelte, ez az összefüggés évek óta ismert. A levegő szállóporral való terheltsége összefüggésben van a légutak megbetegedésével és a szív- és érrendszeri problémákkal. A legapróbb részecskék jelentik az egészség számára a legnagyobb veszélyt, mert ezek jutnak el a tüdő legmélyebben lévő részeibe.

(MTI/AFP)