Magyarok is segítenek a rettenetes betegség felszámolásában

lepra
Pakistani leprosy patients mourn the death of Ruth Pfau, a German nun who devoted her life to combatting leprosy in Pakistan, during her funeral ceremony in Karachi on August 19, 2017. - Ruth Pfau, a German nun who devoted her life to combatting leprosy in Pakistan, died at the age of 87. Pfau, who was known locally as Pakistan's Mother Teresa, came to the southern port city of Karachi in 1960 and spent half a century taking care of some of the country's sickest and poorest people. She was the founder of Marie Adelaide Leprosy Centre in Karachi, where she was being cared for at the time of her death after falling ill two weeks ago. (Photo by RIZWAN TABASSUM / AFP)
Vágólapra másolva!
Miközben saját családtagjaik és környezetük az ősi babonák és tudatlanság miatt még ma is kirekeszti őket, a legnagyobbak segítő szeretettel hajolnak hozzájuk. Jézus, aki az Újszövetségben számos leprást meggyógyított, a 20. században Mahátmá Gandhi, aki az „érinthetetlen" leprásokat is embernek tekintette, Kalkuttai Teréz anya, aki sebeiket és lelküket ápolta. A Nobel-békedíjas Albert Schweitzer, aki kórházat alapított a gaboni Lambarénében a gyógyításukra, Diana walesi hercegnő, aki ágyuk szélére ült, megfogta kezüket, fővédnöke volt a Nemzetközi Lepramissziónak, és számolatlanul adakozott gyógyításukra. A néhány hete Nobel-békedíjas kongói Denis Mukwege orvos, aki hazájában nemcsak a meggyalázott nőknek, hanem a leprabetegek ügyének is bátor szószólója. – Hazánkban az idén 45 éves Lepramisszió fáradozik a segítségen. Kis helyzetjelentés a Leprások világnapja alkalmából.
Vágólapra másolva!

Az emberiség évezredeken át kivetettjei, a leprabetegek ma is ugyanúgy szenvednek ez ősi, rémisztő betegség és következményeinek súlyától, mint évezredekkel korábban.

Napjainkban is, hivatalos statisztikák szerint átlagosan minden 2. percben valakiről diagnosztizálják a Földön a leprát, és közülük minden 5. egy gyermek!

A statisztikáknál pedig jóval nagyobb azoknak a száma, akik talán soha nem jutnak el a diagnózisig a tudatlanság, félelem, szégyen, vagy egyszerűen a távolság miatt.

Pakisztáni leprás betegek gyászolják "mentőangyaluk", a német Ruth Pfau nővér halálát Forrás: AFP/Rizwan Tabassum

Még ma is rengeteg leprás beteg él világszerte

A civilizált világban természetesen már régóta nem fordul elő a betegség. (Félrevezető lehet, amiről sokan tudnak: a 90-es években a romániai Tichilestiben még élt kb. 30 idős, korábban már teljesen meggyógyított leprabeteg, akikről család hiányában halálukig szépen gondoskodott az állam. Ez össze se mérhető szám ahhoz képest, hogy a leprabetegség ma is tömegesen fordul elő Indiában, Nigériában, Dél-Amerika egyes területein, és más ázsiai, afrikai területek mellett egyre inkább Indonéziában is.

Melegágya a tisztátalan, egyéb más fertőzéseket is előhívó közeg, szennyezett víz, alultápláltság.

A lepra okozója a mélységes nyomor, áldozatait pedig még mélyebbre húzza a megbélyegzés, kirekesztés és társadalmi ellehetetlenítés ősi gyakorlata által. Megelőzésére egyelőre még nincs védőoltás, de mindezen nyomorfaktorok javításával, a legalapvetőbb higiéné biztosításával, széleskörű felvilágosítással és tudatformálással hatásosan lehet kiszorítani az előfordulást.

Könnyen gyógyítható, ha van rá pénz

A leprabetegség nem örökletes, és ma már ráadásul könnyen gyógyítható kiváló gyógyszerek segítségével! Nem volna szabad előfordulnia többé a Földön! A lepraszervezetek –köztük hazánk Lepramissziója is – átfogó segítségnyújtással fáradozik a helyszíneken a leprabetegség okainak és következményeinek felszámolásán szűrésekkel, a mielőbbi diagnózis felállításával, meggyőzéssel, jogvédelemmel, műtétekkel, oktatással, életkezdő támogatások, lelki vigasz nyújtásával a betegek, családtagjaik és közösségeik javára. Mindezen tevékenységhez nagyrészt a nyugati világbeli magán- és közszereplőktől gyűjt adományokat. A Nemzetközi Lepramisszió zárt hálózatában minden segítség a legmegbízhatóbb módon célhoz ér.

Árti, kb. 14 éves bangladesi kislány így került a kórházba Forrás: lepramisszio.hu

A Lepramisszió Magyarországon 45 éve

1974. januárjában csodával határos módon kezdte meg tevékenységét. A világ legnagyobb lepraszervezete: a 145 éves, 29 tagországot tömörítő, londoni székhelyű The Leprosy Mission International 2002-ben akkreditálta. Annak azóta is egyetlen kelet-európai tagja.

A világszervezet keretében, annak intézményrendszerében évente növekvő mértékben vállal részt a megelőző, gyógyító, rehabilitáló tevékenységben.

A korábbi évtizedek során Nepálban, Bhutánban, Ugandában, Nigériában, Thaiföldön, Indiában, Bangladesben, Kínában, Indonéziában volt jelen segítségével. 2019-ben Kongóban lepraszűrési kampányt, az indiai Kalkutta lepramissziós kórházában a korábbi szemészeti műtétkampány folytatását és az általános orvoslást, Etiópiában pedig egészségvédelmi dolgozók leprológiai képzését finanszírozza gyűjtött adományokból.

Árti hat hónap múltán így távozott Forrás: lepramisszio.hu

A magyar szervezet feladatának tekinti a világ szenvedésének enyhítése mellett a magyar lakosság érzékenyítését és karitatív tevékenységre való mobilizálását is. Széleskörű önkéntes hálózattal tevékenykedik az ország egész területén: szerencsére sokan érzik fontosnak, hogy necsak egyéni életükre figyeljenek, hanem tőlük távoli országokban élő leprabetegek, sokszor felfoghatatlanul nehéz életének javításához járuljanak hozzá különféle tevékenységekkel, ill. adományozással. Sokatmondó a szervezet hitvallása is: Segítségünkkel emberéletek változhatnak meg.

Forrás: www.lepramisszio.hu