Individualisták az állatvilág leghíresebb építészei

levélvágó hangya
A levélvágó hangyák az állatvilág hét csodája közé is sorolhatók
Vágólapra másolva!
A levélvágó hangyák egymás közötti kommunikáció és koordináció nélkül építenek akár három kilométeres utakat is - állapította meg egy szerdán közzétett amerikai tanulmány.
Vágólapra másolva!

Koordináció nélkül építenek kilométeres utakat a hangyák

A kutatók szerint az eredmények alapján talán újra kell gondolni azt, amit eddig egyes hangyakolóniák belső szervezettségéről tartott a tudomány. Minden levélvágóhangya-kolónia majdnem három kilométernyi utat váj magának az erdei talajban, átlagosan 11 ezer óra munkát fordítanak az építésre és a fenntartásra.

A levélvágó hangyák az állatvilág hét csodája közé is sorolhatók Forrás: B. W. Hoffmann

Az utak az élelem és az építőanyag szállítására szolgálnak. Sokáig úgy vélték, hogy a Dél- és Közép-Amerikában honos hangyák

a kommunikáció segítségével szervezik megaprojektjeik kivitelezését,

kijelölik, mely egyedek hordják el a szemetet és szerzik be az építőanyagot. A természet egyik legnagyobb "mérnöki" teljesítményéről híres fajt tanulmányozó nemzetközi kutatócsoport azonban meglepő felfedezést tett.

A hangyák a földalatti bolyokban aprítják fel a nagyobb leveleket Forrás: Flickr / Pierre Pouliquin

Nagyszabású építkezéseik során a hangyák nem kommunikálnak egymással a különböző feladatokról,

semmilyen koordináció nincs az egyedek között,

látszólag minden állat maga dolgozik, például megoldja az elé kerülő akadály problémáját.

Nagyon meglepő, hogy létezik kommunikáció nélküli társas tevékenység

"A hatalmas élelemhordó útvonalak kiépítése a gyűjtögető életmód mellékterméke. Nagyon meglepődtünk, mert sok közös tevékenység alapja a kommunikáció" - mondta Thomas Bochynek, a Northwestern Egyetem villamosmérnöki és informatikai tanszékének munkatársa az AFP-nek.

A levélvágó hangyák az állatvilág bajnokai, testméretükhöz képest hatalmas súlyt képesek cipelni Forrás: Flickr / Alejandro Soffia

Sokáig úgy vélték, az építkezéseket az egyes rovarok maguk után hagyott feromonnyomai szervezik,

ebben lehet az üzenet a kolónia többi tagja számára. Azóta számos tanulmány vonta ezt kétségbe. Bochynek és csapata laboratóriumban és a természetben is tanulmányozta a levélvágó hangyákat.

Az új tanulmány szerint a kolóniában élő állatok mindenféle kommunikáció nélkül építik meg a több kilométeres földalatti járataikat Forrás: Wikimedia Commons

Számítógépes modellt is készítettek arról, hogyan takarítják el az útjukba kerülő akadályokat - számoltak be róla a Proceedings of Royal Society B tudományos folyóirat szerdán megjelent számában.

Komplexitás mindenfajta koordináció nélkül

Bochynek elmondta, hogy a kutatás arra az egyszerű evolúciós energiatakarékossági elvre hívhatja fel a figyelmet,

ami úgy hangzik: ha nem szükséges, ne kommunikálj!

"A biológusokat és az informatikusokat is lenyűgözte az, hogy a csoporton belüli komplexitás összeállhat az egyszerű egyedek koordinálatlan munkájából, mivel ez nagyon eltérő emberi társadalmunktól" - tette hozzá.

(Forrás: MTI/AFP)