Génszerkesztett majmokat klónoztak Kínában

DNS
Vágólapra másolva!
Kutatási célokra klónoztak öt majmot Kínában egy olyan makákóból, amelyet génszerkesztéssel alvászavarossá tettek - közölte csütörtökön kínai állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A fiatal hím az alvás-ébrenléti (cirkadián) ritmus zavarától szenved a génszerkesztés következtében - írták a szakemberek az angol nyelvű kínai National Science Review-ban megjelent két cikkükben.

A Kínai Tudományos Akadémia sanghaji neurológiai intézetének tudósai szerint a majomklónok az alvászavarok gyógymódjainak kutatását szolgálják.

Az alvászavar az embernél többek között a depresszióval és a neurodegeneratív betegségekkel van kapcsolatban.

Az öt majomklón születése előtt alig két hónappal tört ki az botrány, amelyet a világ első génszerkesztett babáinak híre keltett. Az embriókat titokban hozta létre Ho Csian-kuj kínai tudós.

A kínai hatóságok vizsgálata a héten ért véget, megállapították, hogy a kutató egyedül felelős a projektért. A sencseni Tudományos és Műszaki Déli Egyetem kutatója megkerülte a tudományos felügyeletet és megsértette a tudományos irányelveket azért, hogy hírnevet szerezzen és meggazdagodjon - állapította meg az ügyében folyt vizsgálat. Az egyetem ezért elbocsátotta őt.

Forrás: Science Photo Library/KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Ktsdesign/Science Photo Library

Kínai tudósok tavaly jelentették be az első majomklónok, Csung Csung és Hua Hua születését. Őket azzal a technológiával állították elő, ami az első klónozott emlős, Dolly bárány létrejöttét eredményezte több mint két évtizede.

Ugyanezzel a módszerrel - testi sejt magjának átültetésével - készült az öt majom Sanghajban, ám míg Csung Csung és Hua Hua abortált magzatból vett sejtekből született, az öt friss klón egy olyan élő fiatal egyed sejtjeiből, amelynek BMAL1 génjét "kivágták", hogy megzavarják a biológiai óráját.

(MTI/dpa/Hszinhua)