Kávézó nyílik a világűrben

Vágólapra másolva!
A rakétatechnológiát akarja segítségül hívni a kávé tökéletes pörköléséhez egy amerikai és egy egyesült arab emírségekbeli vállalkozó, akik jövőre tervezik a világűrbe juttatni kávépörkölő kapszulájukat.
Vágólapra másolva!

Ha kivonjuk a gravitációt, tökéletes lesz a pörkölés

A kapszula a Föld légkörébe való visszatéréskor keletkezett hőt használja fel a kávészemek pörköléséhez, amint azok egy túlnyomásos tartályban lebegnek.

Coffee Beans (Coffea arabica). Forrás: AFP

A tartályban a kávészemek mindenhol megpörkölődnek, és ily módon tökéletes kávét lehet előállítani - írta a Room című űrkutatási szaklapban a San Diegó-i Anders Cavallini és a dubaji Hatim al-Kafadzsi robotépítő.

A Szojuz-2.1a hordozórakéta startja. Az élelmes vállalkozók rakétával akarják az űrbe juttatni, és a súlytalanság körülményei között pörökölni a kávét (a kép illusztárció) Forrás: Rosskosmos

A Földön a kávészemek pörkölés közben össze-vissza hánykolódnak, eltöredeznek és a pörkölő forró felületével érintkezve pörkölődnek meg. "Ha a gravitációt kivonjuk ebből, a kávészemek lebegnek a forró tűzhelyben, 360-fokos, egyenletesen elosztott hőt kapnak és szinte tökéletesen megpörkölődnek" - magyarázták.

Először 2015-ben ittak a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén valódi, folyékony kávét Forrás: NOTIMEX/Archivo

A kapszulát - amely kezdetben 300 kilogramm szemeskávét képes hordozni - egy

rakétával juttatják a világűrbe, mintegy 200 kilométeres magasságba.

A szemek abban a hőben pörkölődnek meg, amely akkor fejlődik, amikor a kapszula visszatér a Föld légkörébe, a túlnyomásos tartályban a hőmérsékletet 200 Celsius-fok körül tartják.

Nem madár, hanem kozmosz látta kávét ihatunk

A vállalkozók elmondták, hogy már tárgyalást folytatnak olyan magán rakétagyártó cégekkel, mint a Rocket Lab és a Blue Origins, hogy megtalálják a megfelelő rakétát - olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában. Amint a kávé visszaér a Földre, az első, űrben pörkölt kávéból

Dubajban, a vállalkozópár Space Roasters nevű cégének székhelyén fognak először kávét főzni.


Azt még nem tudni, mennyibe fog kerülni egy csésze kávé. Cavallini és al-Kafadzsi azt reméli, hogy jövőre indulhatnak az első kávészemek a világűrbe. Nem ez az első ötlet kávé űrbe juttatására.

Forrás: theguardian.com

2015-ben az Argotec olasz űrkutatási cég és a Lavazza kávéforgalmazó együttműködött a Nemzetközi Űrállomás asztronautái számára készült első presszógép tervezésében és kivitelezésében. 2015. május 3-án Samantha Cristoforetti olasz űrhajósnő itta az űrállomáson az első presszókávét egy a súlytalanság körülményeire készített speciális csészéből.

(Forrás: MTI)