Halálos állkapcsok: ez történt a világóceánon 2018-ban

cápa
Provokáló tényezőnek számít a cápák etetése is
Vágólapra másolva!
A Floridai Természettudományi Múzeum Nemzetközi Cápatámadási Adatbankjának (International Shark Attack File, ISAF), a tengerkutatás legnagyobb és a cápatámadásokat legalaposabban feldolgozó projektjének szaktudósai közzétették a tavalyi évben történt cápatámadásokat feldolgozó tanulmányukat. A most közzétett jelentést Gavin Naylor, az ISAF programigazgatója, valamint Taylor Bowling tudományos projektvezető jegyzik.
Vágólapra másolva!

Motorcsónakokat, holttesteket és akváriumi búvárt is megharaptak a cápák

2018-ban összesen 130 cápatámadás történt a világtenger különböző pontjain. Ebből összesen 66 incidens tartozik az úgynevezett nem provokált támadások kategóriájába.

Tavaly összesen 130 cápatámadást regisztráltak a világtengeren Forrás: Elter Tamás

A tengerbiológusok azokat az eseteket sorolják a nem provokált támadások közé, amelyeknél bármilyen, akár közvetlen vagy közvetett emberi ráhatás, illetve provokáló tényező nélkül következik be az áldozatot ért agresszió.

Dr. George H. Burgess, az International Shark Attack File kurátora, a cápatámadások nemzetközileg elismert szakértője Forrás: Florida Museum of Natural History

Az esetek közül viszont a korábbi évekhez képest magasabb, összesen 34 volt a provokált incidensek száma.

A provokált cápatámadásoknál mindig valamilyen konkrétan meghatározható emberi magatartás váltja ki a ragadozókból az agressziót.

Búvár és cápa Forrás: Elter Tamás archívuma

Ilyen magatartás lehet például, amikor a búvárok „sarokba szorítják” valamely felségterületéhez ragaszkodó és azt védő területtartó faj egy-egy egyedét, de provokáló tényezőnek számít az állat megérintése vagy etetése is.

Provokáló tényezőnek számít a cápák etetése is Forrás: Elter Tamás archívuma

Ugyancsak provokált agressziónak számítanak

a víz alatt szigonypuskával halakra vadászó búvárokat ért támadások,

csakúgy, mint a halászhálóba, illetve horogra akadt példányok kiszabadítása közben történt balesetek is. De agressziót válthat ki – és ezért az ilyen esetek ugyancsak provokáltnak számítanak –, ha valaki vérző sebbel megy a tengerbe, vagy éppen a vízbe vizel.

Cápaveszély miatt lezárt partszakasz Forrás: Twitter

A fennmaradó további 30 esetből 9 támadás motorral felszerelt vagy motor nélküli csónakokat ért,

4 alkalommal pedig vízbe került holttesteket ért halál utáni harapás. Egyik esetben egy tengeri akváriumban tartott cápa harapta meg a medencébe lemerülő légzőkészülékes búvárt.

2018-ban szignifikánsan csökkent a nem provokált támadások száma Forrás: Elter Tamás

10, cápatámadásként feljegyzett esetnél a szakértők szerint még kétséges, hogy valóban cápa harapta-e meg az áldozatokat.

Az egyik esetnél bebizonyosodott, hogy nem cápa, hanem barrakuda harapta meg az áldozatot Forrás: Origo

2 incidensnél már bebizonyosodott, hogy tengeri angolna (Conger conger), illetve nyilascsuka vagy ismertebb nevén barrakuda (Sphyrena sp.) marta meg a sérülést elszenvedett embereket, 5 esetnél pedig nagyon hiányosan dokumentált, hogy mi is történhetett valójában.

Az eddigi éllovas Dél-afrikai Köztársaság a sor végére került

A 2018-as év adatai közül az egyik legérdekesebb, hogy a nagy átlaghoz képest szignifikánsan csökkent a nem provokált esetek száma.

Amíg 2013 és 2017 között éves átlagban 87 incidens tartozott a nem provokált agressziók közé,

addig tavaly már csak 66 ilyen esetet jegyeztek fel. 2018-ban összesen 6 cápatámadás végződött halálos eredménnyel, ami átlagos számnak tekinthető.

A cápatámadásban súlyosan megsérült 26 éves Arthur Medicit kihozzák a vízből. Az áldozat a kórházba szállítás közben elhunyt Forrás: Twitter

A 6 esetből 5 halálos incidens számít nem provokált támadásnak.

A 2018-as cápatámadások földrajzi megoszlásában is észlelhetők változások. Ami megfelel a korábbi éveknek, hogy tavaly is az Amerikai Egyesült Államok vizein (Hawaiit is beleértve) történt a legtöbb, szám szerint 32 incidens, ám most ezekből 1 végződött csak halállal.

A bikacápa egyike a legagresszívebb cápafajoknak Forrás: Elter Tamás archívuma

2018-ban Ausztrália került a második helyre összesen 20 regisztrált cápatámadással, ezek közül szintén 1 volt halálos kimenetelű.

A nagy fehércápa harapásereje 1,6 tonna/cm2 Forrás: Wikimedia Commons

Viszont a mindig is élmezőnyhöz tartozó Dél-afrikai Köztársaságban tavaly mindössze 2, és nem halálos kimenetelű cápatámadást jegyeztek fel,

ami azért is figyelemre méltó, mert a dél-afrikai vizek különösen gazdagok cápákban (117 cápafajt ismerünk az ország atlanti és indiai-óceáni területeiről), és itt található a világtenger egyik legnépesebb fehércápa (Carcharodon carcharias)-populációja is.

Fókára támadó nagy fehér cápa a dél-afrikai Vals-öbölben fekvő Seal Island partjai közelében Forrás: Elter Tamás archívuma

Az európai, illetve a hazai turisták körében különösen népszerű Vörös-tenger igen alacsony „fertőzöttségű” egyiptomi partszakaszán viszont 3 támadás is történt 2018-ban, ezekből 1 pedig halálos kimenetelű volt.

A tigriscápa (Galeocerdo cuvier) több halálos balesetet is okozott Forrás: Elter Tamás

Nem provokált cápatámadásban további egy ember vesztette életét Brazíliában, 2 halálos kimenetelű eset pedig provokált incidens miatt végződött halállal.

Óceáni fehérfoltú cápa (Carcharhinus longimanus) Forrás: YouTube

A halálos kimenetelű baleseteket tigriscápa (Galeocerdo cuvier), nagy fehér (Carcharodon carcharias), és óceáni fehérfoltú cápák (Carcharhinus longimanus) okozták.

Összességében visszaesett a cápatámadások száma

Hosszú évek, sőt évtizedek tendenciáját követve most is a szörfösök közül került ki a legtöbb áldozat, akiknek 53%-ra tehető az arányuk. Őket a fürdőzők követik 30%-kal, a harmadik legnagyobb áldozati csoportot pedig a légzőcsővel, illetve szabadtüdővel merülő búvárok alkotják, ezek aránya 6%-ot tesz ki.

Hosszú évek óta a szörfösök vezetik az áldozati listát, tavaly sem volt ez másként Forrás: Origo

2018-ban a sokéves átlagnál nagyobb számban ért légzőkészülékes búvárokat agresszió,

ami tavaly 5%-ot tett ki a korábbi években átlagosnak mondható 2-3%-a helyett. Amióta elterjedt a body surfing, ennek művelői új áldozati csoportként jelennek meg a támadási statisztikákban; a tavalyi adatsorban 3% az arányuk.

Óceáni fehérfoltú cápa közelít a búvárok felé Egyiptom vörös-tengeri vizein Forrás: Wikimedia Commons

A fennmaradó további 3% az egyéb sekélyvízi aktivitást űzők köréből került ki. Ahhoz képest, hogy az elmúlt két évtizedben jelentősen megnőtt a tengerparti turizmus, és évről évre egyre többen nyaralnak a vízpartokon,

a különböző vízi aktivitásokat igénybe vevők számához viszonyítva visszaesett a cápatámadások aránya.

2018-ban az átlagnál több légzőkészülékes búvárt ért cápatámadás Forrás: Elter Tamás archívuma/Osman Gamal

Mindez a cápatámadások tapasztalatait is felhasználó sokkal előrelátóbb biztonsági intézkedéseknek, valamint a széles körű és egyre hatékonyabb felvilágosító munkának köszönhető.

Rövid távon, egy-két év adatsora még nem elegendő az általános viselkedésbiológiai összefüggések felismerésére Forrás: CATERS NEWS AGENCY/SERGIO RICCARDO

Rövid távon, egy-két év adatsora még nem elegendő az általános viselkedésbiológiai összefüggések, illetve törvényszerűségek feltárásához, mert a cápa-ember interakciók számát jelentős mértékben a változékony oceanográfiai, meteorológiai, illetve egyéb humán tényezők is befolyásolják.

A Vörös-tenger egyiptomi partszakasza az óceáni fehérfoltú cápák megfigyelésének világviszonylatban is az egyik legjobb hotspotja Forrás: Halász Károly - DIVEX

Két-három évtized összehasonlító adataiból azonban már felismerhetőek a nagyobb összefüggések,

amelyek még hatékonyabbá tehetik a megelőzést.

Végszóként, noha minden emberhalál szörnyű, de ne felejtsük el, hogy a 2018-ban történt 6 halálos incidenssel szemben tavaly is hozzávetőleg 100 millió cápa esett a kíméletlen kereskedelmi halászat, valamint a felelőtlen irtás áldozatául.