Tollas portörlők helyettesítik a szülőket

flamingó
Rózsaszín flamingók
Vágólapra másolva!
Flamingófiókák ezreit menekítik ki légi úton egy szárazság miatt apadó vízgyűjtő medence területéről a Dél-Afrikai Köztársaságban.
Vágólapra másolva!

Hallani lehet a tojásban rekedt fiókák csipogását

A kontinens déli részének egyik legnagyobb flamingópopulációja nehéz helyzetbe került az aszály miatt. A védelmet jelentő hideg és nedves iszapburok eltűnése miatt a flamingók tojásainak belső membránja megkeményedik, megnehezítve a fiókák kijutását a külvilágba.

Rózsaszín flamingók Forrás: AFP/Pascal Guyot

A szurikáták, kutyák és héják pedig lesben állva várják,

hogy a kifáradt madarak kikeljenek a tojásokból.A Kimberleyhez közeli vízgyűjtő területét fiókák százainak tetemei borítják és hallani a felmelegedett tojásokban rekedt madarak csipogását.

Repülővel mentik a bajba jutott fiatal madarakat

A kialakult helyzetre reagálva a helyi és az országos szervezetek, valamint a környezetvédelmi hatóságok mentőakciót szerveztek, amelyhez szakértők és állatorvosok is csatlakoztak.

A helyi gyémántbányák üzemeltetői állták a költségeit annak a mentőrepülőnek, amellyel az első 900 fiókát átszállították Pretoriába,

majd Fokvárosba és más területekre is átmenekítettek madarakat.

Flamingófiókák Forrás: shutterstock

Eddig háromezer flamingófiókát szállítottak el a vízgyűjtőtől, ahol további 6-8 ezer fiatal madár maradt, amelyek már aktívak, de még mindig túl fiatalok a repüléshez.

Tollas portörlők helyettesítik a szülőket

A szakértők szerint, ha a vízszint tovább csökken, a szülők magukra hagyhatják a fiókákat, hogy mentsék a saját életüket.

Forrás: Shutterstock

Az új otthonokba került fiókák speciális étrendjét gabona, szardínia, tojás, garnéla és vitaminos étrend-kiegészítők alkotják,

infravörös fény gondoskodik a melegen tartásukról,

a szüleiket pedig tollas portörlők helyettesítik. Az etetést leszámítva gondozóik minimalizálják a fiókákkal való érintkezést.

(Forrás: MTI/AP)