A szívsebész, aki előtt nem volt akadály

Daniel Hale Williams
Dr. Dan elvégezte az első nyitott szívműtétet
Vágólapra másolva!
Alig tíz évvel telt a rabszolgák felszabadítása utá  a feketéket még súlyos diszkrimináció sújtotta az Egyesült Államokban. A törvény például megtagadta a fekete orvosok kórházi foglalkoztatását. Ennek ellenére mégis egy jól képzett fekete kardiológus vállalta a világon elsőként, hogy nyitott szívműtétet hajtson végre az egyik élet és halál között lebegő páciensén.
Vágólapra másolva!

A kitűnőbbnél is kitűnőbb eredményeket kellett elérnie

Daniel Hale Williams 1856. január 18-án született a pennsylvaniai Hollidaysburgban, Daniel és Sarah Williams ötödik gyermekeként. Édesapja fodrászként dolgozott, és családjával hamarosan a marylandi Annapolisba költözött, ám röviddel később tuberkulózisban meghalt.

A fiatal Daniel Hale Williams Forrás: commons.wikimedia.org

Daniel anyja kétségbeesetten szembesült azzal, hogy egyedül biztosan nem tudja eltartani a családját, ezért néhány gyermekét a rokonokhoz küldte. Daniel Baltimore-ba került, ahol beállt egy cipész mellé segédnek, de azonnal visszatért anyjához, amikor ő elköltözött a testvéreivel. Ekkor már tisztességes fizetséget kapott a munkájáért, amiből a wisconsini Edgertonban nővérével közösen fodrászüzletet nyitott. A férfinak azonban hamarosan gyökeresen megváltozott az élete:

találkozott egy janemsville-i orvossal, akinek munkássága végérvényesen lenyűgözte.

Daniel ekkor határozta el, hogy a fodrászat helyett az orvostudomány útját szeretné járni, hogy segíthessen embertársain.

Csak néhány év telt el a rabszolgák felszabadítása óta Forrás: Origo

Az említett doktort Henry Palmernek hívták, aki meglátta a lelkesedést és a tehetséget az ifjúban, ezért maga mellé vette. Daniel itt dolgozott és tanult, majd 1880-ban elkezdte orvosi tanulmányait is a Northwestern University Medical Schoolban. Kitűnő tanulónak bizonyult, és afroamerikai származása miatt mindenhol ezer százalékos eredményt szeretett volna elérni.

1863. január 1-jén lépett életbe Abraham Lincoln, amerikai elnök rabszolgákat felszabadító Előzetes Emancipációs Kiáltványa Forrás: commons.wikimedia.org

Kimagaslott diáktársai közül, amire szüksége is volt:

a rabszolgaság teljes eltörlését csak az alkotmány 1865-ben elfogadott, 13. kiegészítése mondta ki.

Daniel 1883-ban végzett az egyetemen, és az eltelt tizennyolc év alatt vajmi keveset változott a korábban berögzült emberi gondolkodás a feketékkel szemben. Williams azonban saját rendelőt nyitott Chicagóban.

Segítette a fekete bőrű orvosok képzését

A 19. század végén még igen nehéz körülmények uralkodtak: dr. Williams orvosi praxisának korai éveiben gyakran kényszerült arra, hogy fekete pácienseit a kórházba lépés tilalma miatt az otthonaikban kezelje. Ám ez nem riasztotta vissza:

ha kellett, akár konyhai asztalokon végzett alkalmi műtéteket.

Őszintén hitt az egyenjogúságban Forrás: Origo

Közben minden igyekezetével szerette volna megcáfolni az akkoriban elterjedt,általános nézetet, miszerint „a színes bőrűek nem rendelkeznek elegendő intelligenciával, és ezáltal egyáltalán nem alkalmasak a gyógyításra”.

Dr. Williams kidolgozott egy antiszeptikus, fertőtlenítő eljárást is, amivel elismerést szerzett szakmai berkekben.

Hamarosan már sebészként segédkezett a South Side Dispensary egyik anatómiai klinikai oktatója mellett. Elkötelezett munkájára egyre többen felfigyeltek, és 1889-ben felkérték az Illinois Állami Egészségügyi Tanács tagjának, egy évvel később pedig kórházat alapított.

A Provident Kórház és Képzési Iskola Egyesület 1891-ben, egy korabeli újságban Forrás: blackinventor.com

Daniel Hale Williams 1891. január 23-án nyitotta meg a három emeletes Provident Kórház és Képzési Iskola Egyesület kapuit, ahol nem csak a fekete bőrű orvosok képzését, hanem tizenkét ággyal az afroamerikai közösség tagjait is segítették.

Ragaszkodott a legmagasabb színvonalú eljárásokhoz

Az első évben összesen 189 beteget kezeltek a kórházban. Közülük 141-en teljesen felgyógyultak betegségükből, 23-an jelentős javulást mutattak, hármuk állapota megváltozott és 22-en meghaltak. A kórház folyamatos pénzügyi nehézségekkel küzdött, és a vakcinák hiánya, illetve a szegényes körülmények miatt igen nehézzé vált a betegek gyógyítása.. Dr. Williams (vagy ahogy a betegei hívták, Dr. Dan)

egészségügyi intézményét mindjárt az első évben 87 százalékban sikeressé tette, ami figyelemre méltó eredménynek számított az akkori orvostársadalomban.

Daniel Hale Williams odafigyelt a feketék ellátására Képillusztráció: commons.wikimedia.org

Később úgy nyilatkozott, a sikerét csupán annak köszönhette, hogy hatalmas lelkesedéssel vágott bele a gyógyításba, miközben ragaszkodott a legmagasabb színvonalú egészségügyi feltételekhez. Két és fél évvel később,

1893. július 9-én aztán minden megváltozott: egy fiatal, fekete bőrű férfit, egy bizonyos James Cornisht szállították be a Provident Kórházba,

akit egy utcai verekedésben megkéseltek. Élet és halál között lebegett, rengeteg vért veszített, és az amúgy is sokkos állapota gyorsan válságosra fordult. Az orvos hosszas töprengés után végül a beteg mellkasának felnyitását választotta.

Ez azonban akkoriban még ismeretlen műtéti területnek számított.

A beavatkozást röntgen, antibiotikumok, műtéti előkészületek vagy a mai modern műtéti eljárások eszközei nélkül végezte el.

Dr. Dan elvégezte az első nyitott szívműtétet Forrás: commons.wikimedia.org

És bár Dr. Dan tisztában volt a fertőzés és az esetlegesen bekövetkező halál kockázatával, mégsem állt el a beavatkozástól. Tisztában volt vele, hogy bátor döntések nélkül a betege egészen biztosan nem éli túl a következő huszonnégy órát.

Erővel győzte le az előtte álló akadályokat

Az orvos úgy döntött, hogy egyetlen esélye van, mégpedig az, ha egy egészen új eljárást, nyitott szívműtétet végez a páciensen. Felnyitotta a beteg mellkasát, és ekkor a szívburok jelentős károsodását észlelte. A sérülést biztos kézzel öltötte össze; közben igyekezett nem gondolni arra, hogy bármelyik apró, akár milliméternyi kézremegés is a betege életébe kerülhet. A műtét után antiszeptikus, az élő szervezetet fertőtlenítő kezdetleges eljárást alkalmazott, majd lezárta a mellkasi sebet.

Daniel Hale Williams portréja Forrás: commons.wikimedia.org

A rendkívüli beavatkozás után ötvenegy nappal James Cornish gyógyultan lépett ki a kórház kapuján. Dr. Williams búcsúzóul még annyit mondott neki, hogy „diagnózisa szerint még legalább ötven évig fog élni". Műtéti sikerét a szerény orvos azonban nem verte nagy dobra. A helyi újságok mégis megneszelték a csodával határos esetet, és ezért gyorsan híre ment az orvos barvúrjának.

– nyilatkozta később dr. Dan.

A későbbi műtéti eljárásokon is Daniel Hale Williams módszereit alkalmazták Forrás: commons.wikimedia.org

Az életmentő műtét után az orvostársadalom elismerése sem késlekedett: kijelentetté, hogy kollégájuk: beavatkozása forradalmasította az orvostudományi gyakorlatot. Dr. Dan azonban nem csupán a világ első, nyitott szívműtétjét hajtotta végre, hanem ő volt az az első sebész, akinek úgy sikerült fenyitnia egy ember mellkasi üregét, hogy a beteg meghalt volna.

Teljesen átszervezte az egészségügyi ellátást

1894-ben Dr. Williams Washingtonba költözött, ahol a Freedmen's Hospital főorvosaként folytatta az egészségügyi egyenlőtlenségek elleni küzdelmét a többnemzetiségű személyzet foglalkoztatásának ösztönzésével, miközben közbenjárására a kórház egyre több sebészeti eljárást végzett.

1894-ben Dr. Williams a Freedmen's Hospitalban kezdett el dolgozni Forrás: circulatingnow.com

Az afroamerikai orvos közben teljesen átszervezte az egészségügyi intézményt: hét orvosi és sebészeti osztályt hozott létre, amelyek között volt patológiai és bakteriológiai egység is. A kórházban csak és kizárólag magasan képzett orvosok és ápolók dolgozhattak, bőrszíntől függetlenül. Sok minden egyéb mellett szakmai gyakorlati programot hirdetett az orvostan hallgatóknak is.

– nyilatkozta ekkoriban a híressé vált, elhivatott orvos.

Daniel Hale Williams eredményeit egyre többen ismerték el Forrás: commons.wikimedia.org

1895-ben megalapította a Nemzeti Orvosi Szövetséget, a fekete orvosok szakmai szervezetét (akkoriban ugyanis az Amerikai Orvosi Szövetségben tiltották a fekete orvosok tagságát). Emberfeletti erőfeszítéseit és sikereit csak ezután ismerték el igazán. Orvosok serege utazott az egész országból Washingtonba, hogy láthassák azt a kórházat,

ahol dr. Dan munkásságának köszönhetően jelentősen csökkent a betegek elhalálozási rátája,

és meglepő mértékben nőtt az ellátás és a gyógyítás hatékonysága. A kollégák emellett szívesen ültek be megfigyelőként az úttörő doktor egy-egy szívműtéti eljárására is.

Több mint húsz évig oktatta a jövő orvosnemzedékét

Dr. Dan Washingtonban találkozott élete szerelmével, Alice Johnsonnal, akit hamarosan feleségül vett. A férfi 1898-ban felmondott mert úgy döntött, hogy ideje visszatérnie a Provident Kórházba. A házaspár visszaköltözött Chicagóba, ahol az orvos által alapított egészségügyi intézmény időközben tovább nőtt: a korábbi tizenkettővel szemben már hatvanöt beteget tudott fogadni és gyógyítani.

Biztos kéz, erős szív címmel jelent meg róla könyv Forrás: amazon.com

Dr. Williams a saját missziója mellett a közeli Mercy Kórházban

és a gazdag, fehér bőrű betegeknek fenntartott, exkluzív kórházban, a Szent Lukács Kórházban folytatta munkáját.

Emellett felkérést kapott arra is, hogy néhány beteget otthonában kezeljen, illetve felügyeljen bizonyos eljárásokat. 1912-ben kinevezték a Szent Lukács kórház sebészének, és dr. Dan végül nyugdíjba vonulásáig itt dolgozott. Majdnem húsz évig tanított a Meharry Orvostudományi Főiskolán, és 1913-ban engedélyezték tagságát az Amerikai Sebészek Kollégiumában, valamint a Chicagói Sebészeti Társaságban.

Daniel Hale Williams sírja Michiganben Forrás: commons.wikimedia.org

Az egész életében szerény, a munkájával szemben alázatos, kiváló képességekkel rendelkező orvos 1931. augusztus 4-én stroke-ot kapott és meghalt. Eredményeit az orovostársadalom mind mai napig világszerte elismeri és tiszteli.