Az intelligenciánk is növekedik, ha gyakran leírjuk az érzéseinket

írás
A naplóírás segít komplexebben látni az életünket
Vágólapra másolva!
A tudomány szerint nyomós oka van annak, hogy miért fontos a naplóírás vagy legalább az, ha rendszeresen leírjuk az érzéseinket egy füzetbe. Bár a modern világ okostelefonjai és technológiai újításai mellett ez a javaslat elsőre talán kissé régimódinak tűnhet, ám a kutatók szerint elképesztő hatásfokkal működik.
Vágólapra másolva!

Gyorsabban begyógyultak a sebek

Egy friss kutatás szerint érzéseink és gondolataink papírra vetésének egyszerű mozzanata nemcsak mentális jólétünk, hanem a fizikai egészségünk szempontjából is fontos és előnyös. A most publikált tanulmány szerint ugyanis

a naplóírás nem csak segít „kiírni magunkból” a fájdalmat, hanem hatására gyorsabban begyógyulnak a fizikai sebek is.

Az írás során javul a közérzet is Forrás: pexels.com

Heidi Koschwanez és kollégái 64 és 97 év közötti önkénteseket kértek meg arra, hogy három, egymást követő napon, legalább húsz percen keresztül jegyezzék le legbelső gondolataikat. Két héttel később a tesztalanyok beleegyezésével a felső karjukra egy-egy négy milliméteres vágást ejtettek, majd figyelték a sebek gyógyulását. A kutatók megdöbbenésére tizenegy nappal később az expresszív naplóírással foglalkozók 76 százaléka teljesen meggyógyult.

– hangsúlyozta Heidi Koschwanez.

Jobban megérthetjük általa az életünk történéseit

A kutatásban aktívan dolgozó Dr. Japes Pennebaker, a Texasi Egyetem professzora állítja, hogy gondolataink, érzéseink és tapasztalataink lejegyzetelése erősíti az immunrendszerünket. Magyarázata szerint

az írás feloldja az olyan mentális, érzelmi blokkokat, mint a szorongás és a dolgok túlgondolása, amelyek a stressz elsődleges forrását jelentik.

A naplóírás (még ha csak napi jegyzetekről is van szó) segíthet a mentális és fizikai stressz megszüntetésében, ami nem csak az immunrendszert támogatja, de megvédi a szervezetet a krónikus betegségekkel szemben is.

A naplóírás segít komplexebben látni az életünket Forrás: pexels.com

– mutatott rá Maud Purcell, pszichoterapeuta és írásszakértő. – A naplóírás ugyanis aktiválja agyunk baloldali féltekéjét, amely az analitikus és racionális gondolkodási készségünkért felelős. Ez a képességünk segít feldolgozni és megérteni a gondolatainkat, érzéseinket, valamint azokat a kellemes és kellemetlen élményeket, amelyek megesnek velünk nap mint nap.

A jobb agyfélteke közben „megszabadul” a terhes gondolatatoktól, ami által előtérbe kerülhet a kreativitásunk, miközben feldobva érezhetjük magunkat, és jobban tudjuk értékelni az életünk apró örömeit.

Ez pedig lehetővé teszi számunkra, hogy úgymond optimalizáljuk az agyi erőtartalékainkat, amivel javíthatjuk a közérzetünket és megérthetjük az életesemények mögött rejlő tanítást.

Érdemes tudatosan reagálni az eseményekre

Kathleen Adams pszichoterapeutaként több könyvet jegyez, amelyekben többször hangsúlyozza, hogy a naplóírás nem kisebb segítséget nyújthat az írónak, mint hogy „részt vegyünk a saját életünkben és irányítsuk a gondolatainkat". A gondolatok, érzések és tapasztalatok dokumentálása pedig segít többet megtudni saját magunkról.

Az írás aktiválja a boldogsághormonokat is Forrás: pexels.com

– hangsúlyozza a szakember. – Ezzel pedig több időnk lesz arra, hogy levonhassuk a cselekedeteink következményeit, ami abban segít, hogy valóban tanulhassunk az átélt tapasztalatainkból.

Kifogástalanná válik az író megértése

A tanulmány szerint a naplóírás mindezek mellett hathatósan növeli az intelligencia szintet. A Victoria Egyetem kutatói szerint „az írás a nyelvtanulás részeként pozitív korrelációt mutat az intelligenciával”.

Ahhoz ugyanis, hogy megtaláljuk azokat, a legmegfelelőbbnek tűnő szavakat az íráshoz, amelyek valóban tükrözik az aktuális lelkiállapotunkat és tapasztalatainkat, intelligencia szükséges.

A naplóírás oldja az érzelmi blokkokat is Forrás: pexels.com

Emellett – az írás természetéből adódóan – növekedik az író szókincse, aki megtanulja egyre jobban kifejezni magát, és lassan tényleg kifogástalanná válik a megértése. A pszichológusok szerint a naplóírás továbbá abban is segít, hogy álmainkat valóra válthassuk. Talán meglepő, de az életben megfogalmazott,

ambiciózus céljaink papírra vetése erősíti az azokkal kapcsolatos érzéseinket, amely tervként és iránymutatóként szolgál azok realitássá formálásában.

Az írás aktiválja a komplex agyi kapcsolatokat, amelyek segítségével felismerhetjük a leírt cél elérésének lehetőségeit is.

Növeli az önbizalmat és javítja a kedélyállapotot

A kutatók végül még egy indokkal szolgáltak azoknak, akiket a tudomány eddig még nem győzött meg. Eredményeik szerint ugyanis a jegyzetek készítése segít abban is, hogy az író higgyen a saját képességeiben. Shawn Achor, a Boldogság mint versenyelőny (The Happiness Advantage) szerzője azt tanácsolja, hogy írjuk le a pozitív tapasztalatainkat, amely abban támogatja az agyunkat, hogy felerősítse a kellemes élményeket.

A boldogság bizony többszörös versenyelőnyt biztosít Forrás: pexels.com

– emelte ki Shawn Achor. – Az írás a kis és nagy teljesítményre, a győzelemre és a sikerekre emlékeztet minket, amitől felszabadulnak az endorfinok és a dopamin, amelyek növelik az önbizalmat és javítják a kedélyállapotunkat.

A naplóírás csodálatos, szinte holisztikus hatása tehát a csupán napi húsz percnyi körmölésben rejlik.

Kérdés, hogy miért ne használnánk ki ezt a lehetőséget, annak fizikai és pszichológiai előnyeivel együtt?