Tömegesen vetődnek partra a delfinek

delfin, Új-Zéland, delfinpusztulás
Rakiura, 2018. november 26. Az új-zélandi természetvédelmi minisztérium által közreadott kép partra vetődött rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfinekről az Új-Zélandhoz tartozó Stewart-szigeten, a Mason-öbölben 2018. november 25-én. A partra vetődött 145 delfin mindegyike elpusztult. MTI/EPA/Új-zélandi természetvédelmi minisztérium
Vágólapra másolva!
Több mint 400 delfin vetődött partra az év eleje óta az Atlanti-óceán francia szakaszán - közölte csütörtökön az emlősökkel és tengeri madarakkal foglalkozó Pelagis Obszervatórium, a jelenséget aggódva figyelik a szakemberek.
Vágólapra másolva!

Az általunk megvizsgált elpusztult állatok többségén halászhálóval történt véletlen befogás jeleit láttuk, halálukat is ez okozta - magyarázta Hélene Peltier, az intézet kutatója.

"Január eleje óta több mint 400 delfint találtunk Franciaország nyugati partvidékén Bretagne déli részétől egészen a spanyol határig" - tette hozzá.

A France Nature Environnement környezetvédelmi szervezet szakemberei szerint soha ilyen nagyszámú állatpusztulást nem észleltek téli időszakban ebben a térségben.

- magyarázta Peltier.

A France Nature Environnement a halászhajók számának azonnali csökkentésére szólított fel, hangsúlyozván, hogy évente mintegy ezer delfintetemet találnak a francia partokon. "Ez csupán a jéghegy csúcsa, mivel a legtöbb elhullott állat maradványa lesüllyed az óceán mélyére" - hívták fel a figyelmet közleményükben.

(MTI/AFP)