Dinoszaurusz-lábnyomoktól reméli turizmusa fellendülését egy kisváros

dinoszaurusz-lábnyomok
Dinoszaurusz-lábnyomok
Vágólapra másolva!
Dinoszauruszlábnyomoktól reméli turizmusa fellendülését egy ausztrál kisváros, Winton.
Vágólapra másolva!

A városka környékén több mint 40 méter hosszan láthatók egy óriás szauropoda (gyíklábú) kivételesen jó állapotban fennmaradt, 95 millió éves lábnyomai, amelyek némelyikének átmérője eléri az 1 métert is. A 2018 áprilisában felfedezett lelőhelyen megtalálták a kisebb méretű ornitopoda (madárlábú) dinoszauruszok és a csirkeméretű teropoda (szörnylábú) ősgyíkok lábnyomát is.

Az első lábak nyomainak többségén világosan kivehető a hüvelykujjnak megfelelő karom nyoma, és sok esetben az egyes lábujjak lenyomata is - mondta Queensland állam turizmusfejlesztési minisztere, Kate Jones.

Ausztrál paleontológusok szerint "hihetetlenül ritka", hogy három jelentősebb dinoszauruszcsoport tagjainak nyomát is megtalálják egyetlen dinóösvényen.

Dinoszaurusz-lábnyomok Forrás: Centre for the Government of Queensland

A lelethez nagy reményt fűznek a városkában, amely évek óta szenved az aszálytól és amelyet legutóbb nagy árvíz sújtott. Az idegenforgalmi miniszter szerint a dinoszauruszlábnyomok nemzetközileg is felhívják a figyelmet Wintonra, ez pedig hatással lehet a térség turizmusára is.

Az árvíz miatt, amely szakértők szerint megismétlődhet, a lábnyomokat elszállítják a közeli ausztrál dinoszauruszmúzeumba. Amelynek alapító igazgatója David Elliott juh- és marhatenyésztő. Az ő birtokán fedezték fel a 2016-ban azonosított óriás dinoszauruszfajt, a róla elnevezett Savannasaurus elliottorumot, amely hat méter magas és 14 méter hosszú lehetett. Az addig teljesen ismeretlen faj ősei Dél-Amerikából vándorolhattak be Ausztráliába az Antarktiszon át 105 millió éve.

Az ezt követően feltárt lábnyomoknak eddig 25 százalékát helyezték biztonságba, köztük a legsérülékenyebbeket. A teljes dinóösvény elszállításához mintegy 500 tonna földet és követ kell megmozgatni, ami nagy munka, egy alkalommal 1 vagy 2 tonnát sikerül teherautóra rakni.

A múzeumba átszállított lábnyomokból nemsokára 2020 májusáig nyitva tartó kiállítás nyílik A titanoszauruszok menetelése címmel.