Itt az első videó az orosz csodafegyverről

Vágólapra másolva!
Első ízben mutatott be videót a Poszejdon (Poszeidón) nevű, személyzet nélküli nukleáris tengeralattjárójáról (víz alatti drón) az orosz védelmi tárca, röviddel az után, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a szerkezet hadrendbe állítását az orosz törvényhozás két háza előtt elmondott évértékelő beszédében szerdán Moszkvában.
Vágólapra másolva!

A félperces felvételből nem sok derült ki, a drón kinézetét, vélhetően az irányítását és kilövésének pillanatát mutatja be. Korábban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte, hogy az atomtöltet hordozására is alkalmas víz alatti drón sikeresen szerepelt a teszteken, és az eszközt irányító személyzet is átesett a kiképzésen.

Putyin a drónról elmondta, hogy a hordozására alkalmas első tengeralattjárót még az idén vízre bocsájtják. Az orosz elnök tavaly tett említést először a Poszejdonról. Akkor azt mondta, hogy a célpontok széles skálája ellen kifejlesztett drónt nem lehet elfogni, atomfegyverek hordozására is alkalmas, nagy mélységben is működik, ahol ráadásul sokkal nagyobb sebességgel képes haladni, mint a jelenleg használatban lévő leggyorsabb hajók és torpedók.

Évértékelő beszédében Putyin bejelentette azt is, hogy Oroszország az idén hadrendbe állítja a Pereszvet lézerfegyvert, folytatódik a MiG-31-es harci repülők felszerelése Kinzsal típusú hiperszonikus rakétákkal, sikeres kísérletek folynak a Cirkon típusú, tengeri indítású hiperszonikus rakétával, az orosz flotta újabb korszerű tengeralattjárókat és hadihajókat kap, a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétával folytatott kísérletek a menetrend szerint haladnak, valamint megkezdődött az Avangard hiperszonikus fegyverrendszer sorozatgyártása.

Az Avangard szárnyas blokk kipróbálásának jelentőségét egyébként Putyin az első műhold felbocsátásáéhoz hasonlította Oroszország védelmi képességeinek növelése szempontjából. „Oroszország kénytelen lesz olyan fegyvereket kifejleszteni és telepíteni, amelyek nemcsak azokat a területeket képesek elérni, amelyekről bennünket veszély fenyeget, hanem azokat is, ahol az ilyen döntéseket meghozzák” – mondta az amerikai közepes hatótávolságú rakéták esetleges európai szárazföldi telepítését kommentálva. Mindazonáltal leszögezte: Oroszország nem szándékozik ilyen rakétákat elsőként Európába telepíteni.

(MTI/AP)