A sportolás előrébb állítja a test biológiai óráját

fényszennyezés
A recent study by the University of Hong Kong indicates that Hong Kong suffers from the worst light pollution in the entire world. Beijing, on the other hand, is only Chinas ninth most polluted city in terms of air quality. The study specifically spotlights Tsim Sha Tsui, a highly urbanized tourist and shopping district on the tip of Kowloon Peninsula, as having the worst light pollution in Hong Kong. Researchers discovered that its about 1,200 times brighter in Tsim Sha Tsui than that of an average dark sky. Millions of brightness light samples indicate that even several less-urbanized districts of Hong Kong, such as the area near a stargazing facility, witnessed extreme light pollution that exceeded international norms.
Vágólapra másolva!
A sport megváltoztathatja az emberi test biológia óráját, a változás iránya és mértéke a sportolás időpontjától függ – állapította meg egy kutatás.
Vágólapra másolva!

A sportolás csökkenti a biológiai órát zavaró hatásokat

A The Journal of Physiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a sportolás csökkenti a jetlag, az éjszakai műszak és más,

a test belső biológiai óráját megzavaró hatásokat.

A cirkadián ritmus, a napi biológiai óra az a 24 órás ciklus, amely számos fiziológiai folyamatot szabályoz, például az alvás és a táplálkozás ritmusát.

Fényszennyezés Forrás: Imaginechina/Duan Changzheng

Ezt a belső órát számos tényező befolyásolja, például a fény és az időjelzések. A sportolásról eddig is ismert volt, hogy befolyásolja a cirkadián órát, a hatásról azonban keveset tudni. A tanulmány szerint a

reggel 7 órakor és a délután 1 és 4 óra között végzett sport korábbra állítja a biológiai órát,

az este 7 és 10 óra között végzett testmozgás pedig késlelteti – ismertette az Eurekalert tudományos hírportál.

A kutatók a tanulmányban részt vevők melatoninszintjét mérték

A hajnali 1 és 4 óra között és a délelőtt 10 órakor végzett sportnak azonban kevés hatása volt a biológiai órára. A Kaliforniai Egyetem, a San Diegó-i Egyetem és az Arizonai Egyetem kutatói 101 résztvevő biológiai óráját követték figyelemmel sportolás után, 5 és fél napon keresztül.
A résztvevők alapjáratú biológiai óráját 90 percenként vett vizeletminták alapján határozták meg.

Ebből megállapították, mikor emelkedik a melatoninszint, és mikor éri el csúcspontját.

Ezután közepes intenzitással kellett futópadon futniuk naponta egy órán keresztül három egymást követő napon, mindennap ugyanazon időpontban. A nap 8 különböző időpontjában végzett edzést vizsgáltak a tudósok. A harmadik edzés után újra meghatározták a biológiai óra állását.

Forrás: Photononstop/Catherine Delahaye

A tudósok szerint további kutatásokra van szükség, melyek során a fény és a melatonin változásait is be kell iktatni tényezőként a vizsgálatokra, valamint meg kell határozni azt is, milyen hatása lehet a sportolás intenzitásának és időtartamának.

(Forrás: MTI)