190 éve született a legnépszerűbb nadrág kitalálója

Woodstock
Hippik a fesztiválon
Vágólapra másolva!
Napjaink egyik legnépszerűbb ruhája a „blue jeans", vagyis a farmernadrág, amelyet szinte mindenhez viselnek, és amelyből a nagy divatházak különlegesebbnél különlegesebb darabokat kínálnak aranyáron, eredetileg durva vitorlavászonból varrt olcsó munkásnadrágnak készült a 19. század derekán, a híres nagy kaliforniai aranyláz idején. Feltalálójának, a Bajorországból az Egyesült Államokba kivándorolt Levi Straussnak a neve ma már egyet jelent a legendás indigókék és szegecsekkel kivert népszerű nadrággal, az „amerikai álom" egyik szimbólumával.
Vágólapra másolva!

Bajorországtól New Yorkig

A farmernadrág atyja, Levi Strauss 1829. február 26-án Löb Strauß néven látta meg a napvilágot a bajorországi Buttenheim-ben, egy szegény sorsú zsidó család sarjaként.

Levi Strauss szülőháza a bajorországi Buttenheimben Forrás: Wikimedia Commons

A gyermek Hirsch Strauss Rebecca Haas-szal megkötött második házasságából származott. A fiatalember 18 éves korában anyjával és két nővérével együtt a lehetőségek hazájának tartott Amerikai Egyesült Államokba vándorolt ki, az otthoni nyomor elől menekülve.

Levi Strauss, a róla elnevezett legendás nadrág egyik feltalálója Forrás: Origo

Amikor 1847-ben áttelepedtek a tengerentúlra, szerencséjükre nem kellett fejest ugraniuk az ismeretlenbe,

mivel az ifjú Strauss két bátyja, Jonas és Louis már korábban kivándoroltak, és sikeres textil-kereskedelmi vállalkozást működtetek New Yorkban.

New York-i utcakép a 19. század második felében Forrás: Glogster

Az ifjabb Strauss eleinte bátyjai kereskedelmi cégében dolgozott, és kezdetben úgy tűnt, hogy talán ő is jól menő nagykereskedőként fogja beteljesíteni pályafutását, a sors azonban másként akarta.

Kitör a vadnyugaton a nagy aranyláz

Strauss nővére, Fanny, a férjével, David Sternnel együtt New Yorkból a Missouri államban fekvő St. Louis-ba költözött, Levi Strauss pedig a Kentucky állambeli Louisvill-be, ahol bátyjai vállalkozását képviselte. Az ifjabb Strauss 1853 januárjában kapta meg az amerikai állampolgárságot.

Straussról készített portréfotó, az 1850-es évekből.Levi Strauss 1853-ban kapta meg az amerikai állampolgárságot Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Fotosearch

David Stern és felesége még ugyanebben az évben elhatározták, hogy az ekkortájt kitört nagy aranyláz miatt

az üzletileg igen ígéretesnek tűnő nyugati parti Kaliforniába, a "vadnyugatra" költöznek át.

1848 januárjában egy colomai fűrészmalom mellett jelentős értékű aranytelepet találtak.

A 19. századi vadnyugat két emblematikus figurája, Buffalo Bill és Ülő Bika Forrás: Wikimedia Commons

A felfedezés híre futótűzként terjedt szét a hatalmas országban, és ennek köszönhetően két éve alatt több mint 300 ezren vándoroltak Kaliforniába, a szerencse reményében.

Aranyásók Kaliforniában, 1850-ben, a nagy aranyláz idején Forrás:Wikimedia Commons

A csak negyvenkilencesekként emlegetett aranyásók zöme eleinte a patakokból illetve a folyókból igyekeztek kimosni a mesés gazdagsággal kecsegtető aranyat. Noha Kalifornia földje valóban több milliárd dollár értékű aranyat rejtett,

a sok százezer ember közül mégis csak nagyon kevesen gazdagodtak meg,

és a zömük szegénységben maradt.

Aranymosó a nagy kaliforniai aranyláz idejéből Forrás: Wikimedia Commons

Ekkoriban és ennek köszönhetően kezdett világvárossá valamint fontos csendes-óceáni kikötővé növekedni az addig csak néhány nyomorúságos viskóból álló San Francisco.

San Francisco az 1850-es évek elején Forrás: Wikimedia Commons

Levi arra kapott megbízást a testvéreitől,

hogy menjen sógora és nővére után a rohamos fejlődésnek indult nyugati-parti nagyvárosba,

és ott képviselje a Strauss-család üzleti vállalkozásának érdekeit. Levi 1854-ben nyitotta meg San Franciscóban a Levi Strauss & Co. néven később világhírnevet szerzett cégét.

San Francisco kereskedelmi kikötője a nagy aranyláz idején Forrás: Wikimedia Commons

Kezdetben a New York-i családi anyacég áruit, a finom kelméket, ágyneműt, ruházati és bőrdíszmű-cikkeket forgalmazta San Franciscóban, majd később már egész Kaliforniában.

Úgy vitték a kékszínű munkásnadrágot, mint a cukrot

A sok aranyásó, majd ipari munkás miatt Levi Strauss idejekorán felismerte az olcsó, tartós, és strapabíró munkaruhák iránt egyre jobban növekvő keresletet. Levi összebarátkozott a vele hosszabb ideje üzleti kapcsolatban álló lett származású Jacob W. Davis- szel,

akitől megtudta, hogy ő is már hosszabb ideje a munkaruha-bizniszben gondolkodik.

Jacob W. Davis, Strauss barátja és üzlettársa, a szegecselt nadrág feltalálója Forrás: Wikimedia Commons

Jacob W. Davis egy olyan munkásnadrágot tervezett, amelynek tartósságát nem csak az erős varrás, hanem szokatlan módon szegecsek is biztosították.

Strauss bevette cégébe Davis-t, és ennek köszönhetően a két barát már együtt fejlesztette tovább a modellt.

Így született meg a vitorlavászonból varrt, szegecselt, indigóval festett munkásnadrág, a későbbi világhírnevet szerzett emblematikus ruhadarab, a farmer.

A San Francisco-i Levi Strauss & Co. világhíressé vált logója Forrás: Levi's

Levi Strauss és Jacob W. Davis 1873-ben szabadalmi oltalmat kért és kapott az általuk megalkotott farmernadrágra. Az üzlet nagyon sikeresnek bizonyult, hiszen úgy vitték az elnyűhetetlen kék színű nadrágokat, mint a cukrot.

Egy korai, 1900 körüli Levi's az elmaradhatatlan szegecsekkel Forrás: Levi's

Nem véletlen, hogy a cégtulajdonos-feltalálótárs után Levi's-ként is egyre gyakrabban emlegetett legendásan erős nadrágra olyan márkajelző címke került, amelyen két ló látható,

amint sikertelenül próbálják meg szétszakítani Levi Strauss nadrágját.

A híres lovas címke, egy 501-sen Forrás: Levi's

Szemben a Levi's-t népszerűsítő reklámokban gyakran felidézett legendával, miszerint az első indigókék nadrágot maga Levi Strauss adta el 1849-ben, a kaliforniai aranyláz tetőzésének idején egy aranyásónak, az a valóság , hogy a szegecselt kék vászonnadrágot csak 1873-tól kezdték el gyártani.

Levi Strauss nem csak dúsgazdag üzletember, hanem empatikus, a szegényeket hatalmas adományokkal támogató filantróp is volt egyben Forrás: Wikimedia Commons

A termékcsalád máig legnépszerűbb tagja, a legendás „ólomgombos" 501-es jelű csőnadrág pedig az 1890-es években született meg.

A napjainkra magát globális vállalattá kinőtt világhírű San Franciscó-i üzem alapítója, Levi Strauss 73 éves korában, 1902. szeptember 26-án halt meg.

Levi Strauss nekrológját címlapon közlik a helyi újságban Forrás: Pinterest

A szegényeket támogató és bőkezű adományairól híres filantróp ruhagyáros sohasem nősült meg, így a céget négy unokaöccse, Jacob, Sigmund, valamint Louis és Abraham Stern örökölték meg, illetve vitték tovább.

Amerikai szimbólum, mint a "kapitalista fertő" jelképe, és a világ legnépszerűbb ruhadarabja

Levi Strauss nadrágja, a farmer diadalútja az 1920-as években vette kezdetét, igaz ekkor még nem a „felső tízezer", hanem a nyugati part munkássága, többek között a cowboyok, a favágók, és a vasúti alkalmazottak körében.

A farmernadrág először a munkások, elsősorban a favágók és a cowboyok között vált nagyon népszerű viseletté Forrás: Origo

Az 1930-as évektől kezdve azonban a „sznob" keleti partot is kezdte egyre jobban hatalmába keríteni a terjeszkedő farmerőrület.

Az 1930-as évektől a keleti parton is kezdett kitörni a farmerőrület Forrás: Origo

A második világháború idején, a hadigazdálkodás éveiben a kék vászonnadrágot stratégiai árucikknek minősítették, és csak a védelmi iparban dolgozók juthattak hozzá, munkaruhaként. A „jeans", Levi Strauss szegecselt vászonpantallója az 1950-es 60-as években vált hamisítatlan amerikai szimbólummá, olyanná, mint amilyen a Coca-Cola, vagy a Wrigley-rágógumi.

Egy legendás 501-es a San Francisco-i Levi Strauss Múzeum kiállításán Forrás: YouTube

A Levi's – különösen a legendás 501-es - az ekkor kialakuló ifjúsági szubkultúrákban, a rockerek és a hippik körében egyenesen az eisenhoweri- johnsoni korszak „ásatag konzervativizmusával" szembeni lázadás szimbólumává vált.

John Lennon, a Beatles frontembere szívesen öltözött tetől talpig Levis-be Forrás: AFP

A Levi's népszerűségének rohamos terjedésében komoly szerepet játszottak az 1960-as évek pop és rock sztárjai, így többek között a Beatles frontembere, John Lennon, vagy a „Woodstock-generáció" néhány tagja, mint Janis Joplin, továbbá a kor híres rock bandái, a Led Zeppelin, a Deep Purple, vagy a Rolling Stones, akik szívesen viselték a Levist.

Az 1960-as években a farmer a hippi társadalom egyenruhájává vált Forrás: Origo

A kelet-európai „szocialista tábor" fiataljai legfeljebb

még csak álmodozhattak ekkoriban a nyugati szabadság és a lázadás szimbólumának tekintett koptatott farmerről,

a vaskalapos szocialista erkölcscsőszök által üldözött „imperialista nadrágról", amit a „kapitalista fertő" veszélyes jelképének tekintettek, a „nyugati huligánokat" jellemző hosszú hajjal együtt.

A több mint 150 éves Levi Strauss & Co. főhadiszállása San Franciscóban Forrás: Wikimedia Commons

Levi Strauss egykori munkásnadrágja napjainkra az egyik legkelendőbb divatcikké nőtte ki magát, amit az utca emberétől kezdve a híres sztárokig és milliárdos üzletemberekig bezárólag mindenki szívesen visel.