Egyértelműen visszatükrözik gazdájuk személyiségét a macskák

macska
A friss tanulmány szerint a házimacskák egyedei évente átlagosan 75 zsákmányállattal végeznek
Vágólapra másolva!
A macskák ugyanúgy lehetnek neurotikusak, mint gazdáik. Brit kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy milyen összefüggés lehet az állatok és az őket gondozó emberek között. A PLOS ONE tudományos folyóiratban publikált, legfrissebb eredményeik szerint a macskák bizonyos mértékig elnyelik és tükrözik gazdáik személyiségét.
Vágólapra másolva!

Számos összefüggés bukkant fel

Sok gazdi családtagként kezeli háziállatát és szoros társadalmi kapcsolatot alakít ki velük. A kutatók szerint ezért is gondolták, hogy a kutyák, macskák és más házikedvencek viselkedése nagy valószínűséggel kölcsönhatásban van a gazdáik személyiségbeli különbségei. A Nottingham Trent Egyetem kutatói több mint háromezer macskát és azok tulajdonosait vizsgálta, amelyhez a Big Five Inventory (BFI) nevű módszert használták, értékelve az utóbbiak olyan személyiségjegyeit, mint a kedvesség, extroverzió, lelkiismeretesség, neuroticizmus vagy épp nyitottság.

A macskákat gyakran családtagokként kezeljük Forrás: pexels.com

– mondta Lauren Finka, a Nottingham Trent Egyetem kutatója. – A neurotikusabb gazdi sok esetben tartott olyan macskát, amelyiknek „viselkedési problémájuk" volt, és amelyeket nem csupán orvosilag igazoltak, hanem azt a túlsúly mellett az agresszió, szorongás, félelem és a stresszre adott válaszreakciók is bizonyítottak.
A kutatók emellett azt is megállapították, hogy az extroverált macskatulajdonosok nagyobb valószínűséggel tartottak otthon olyan állatokat, amelyek maguk is nagyobb szabadságot élveztek.

Pont olyanok, mint mi, csak kicsiben

– hangsúlyozta Lauren Finka. – A legtöbb tulajdonos igyekszik macskáiknak a lehető legjobb körülményeket biztosítani, és ezek a friss eredmények is csak azt támasztják alá, hogy nem elhanyagolható a hasonlóság az emberi személyiségjegyek és a kedvtelésből tartott állataink személyisége között.

Egyértelműen visszatükrözik gazdáik személyiségét Forrás: Getty Images

Hozzátette, hogy további kutatások szükségesek ahhoz, hogy pontosan meg tudják mondani, hogy a tulajdonos személyiségei hogyan befolyásolják közvetlenül a macska viselkedését és jóllétét.

– magyarázta Danielle Gunn-Moore, az Edinburgh Egyetem macskafélékkel foglalkozó kutatója, aki szerint eredményeik egy cseppet sem meglepőek. – Azok, akik szeretik a macskákat, gyakran a család emberi tagjaként kezelik őket. A cicák ugyanúgy reagálnak a gazdáik által bemutatott viselkedési formákra, mint a gyerekek a szülőére.
Danielle Gunn-Moore szerint

a macskák olyan érző lények, amelyeket erősen befolyásolják az őket körülvevő emberek: miután szorosan kötődnek a tulajdonosaikhoz, nagy hatással vannak egymásra.

Nem csak a személyiségjegyekről van szó

A most részben bizonyított eredmények azért lehetnek fontosak a gazdák számára, mert mindig emlékezteti őket arra, hogy ebben az esetben nem csak a macska személyiségéről van szó, hanem arról is, hogy az állat mennyire érzi jól magát a bőrében.

Extrovertált, lelkiismeretes vagy barátságos? A macskája is biztosan pont ugyanilyen! Forrás: AFP/Cris Bouroncle

– mutatott rá Finka. – Tisztában kell lennünk azzal, hogy hogyan működhet a legjobban ez a kapcsolat, ha a legjobbat akarjuk a macskabarátaink számára.
A kutatók eredményeiket a PLOS One tudományos folyóiratban publikálták.