Egy új technológiával a PET-palackok ténylegesen jobbá válhatnak

humanitarian assistance amphibious dock landing ship USS Tortuga (LSD 46) Operation Tomodachi navy u.s. navy
Egyre elképesztőbb méreteket ölt a műanyag szennyezés az óceánokon
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok kutatói egy vadonatúj újrahasznosítási módszert dolgoztak ki, amely nemcsak műanyag PET-palackok élettartamát hosszabbíthatják meg, hanem erősebbé és értékesebbé is teszi azokat. Eredményeiket a Joule tudományos folyóiratban publikálták.
Vágólapra másolva!

Éppolyan súlyos problémává vált, mint a klímaváltozás

Számos, mindennapi használati műanyag tárgyunk polietilén-tereftalátból PET), tehát egyfajta poliészterből készült az italpalackoktól kezdve a ruhákon át a szőnyegekig. A legtöbb műanyaghoz hasonlóan a PET is újrahasznosítható (bár jelenleg csak egészen kis részüket sikerül újrahasznosítani), amely csökkenti a szeméttelepekre kerülő hulladék nagyságát, ám ez korántsem elég.

Egyre elképesztőbb méreteket ölt a műanyag szennyezés az óceánokon Forrás: U.S. Navy/Mc3 Alexander Tidd

A PET-palack tehát idővel elveszíti az értékét. Ennél azonban még nagyobb problémát jelent, hogy rengeteg palackozott ásványvíz fogy az egészséges folyadékpótlás jegyében, ami által évente körülbelül 26 millió tonna műanyag-hulladék keletkezik.

A PET-palackokból eredő plasztikszemét felhalmozódása a tengerekben és más, természetes vizekben éppolyan súlyos problémává vált napjainkban, mint a klímaváltozás.

A nem újrahasznosított PET-palackok körülbelül 80 százaléka végül „mikroplasztik szennyezésként" károsítja környezetünket még néhány száz évig, amíg teljesen le nem bomlik. Az Egyesült Államok kutatói most azonban egy vadonatúj újrafeldolgozási folyamat kifejlesztésén dolgozik, amellyel a PET-palackok ténylegesen jobbá, erősebbé válhatnak, mint a jelenlegiek.

Kétféle szálerősítésű műanyagot hoztak létre

– mondta Gregg Beckham, az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriumának (NREL) vezető kutatója.

Így néz ki közelről egy lakatlan csendes-óceáni sziget műanyag hulladékkal szennyezett partvonala Forrás: PNAS

A kutatók az újrahasznosított PET-palackokat a megújuló anyagokból származó termékekkel, például a hulladék növényi biomasszához kombinálták. Ilyen módon

kétféle szálerősítésű műanyagot (FRP) hoztak létre, amelyek mindkettő két-háromszor értékesebb, mint az eredeti PET-palack.

Ezeknek a kompozit termékeknek az előállítása az első mérések szerint körülbelül 57 százalékkal kevesebb energiát igényel, mint a jelenlegi újrahasznosítási folyamatban felhasznált. Emellett mintegy 40 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki, amely a kutatói csapat szerint „jelentős eredmény".

Segíthet megtisztítani a világ óceánjait

– hangsúlyozta Beckham. – Abban reménykedünk, hogy a „második életű újrafeldolgozási technológiák" kifejlesztése során képesek leszünk az egyszer használatos műanyagból származó hulladékot is újrahasznosítani. Ez pedig segíthet megtisztítani a világ óceánjait és a hulladéklerakókat a műanyag szeméttől.

mikroműanyag Forrás: Flickr

Az új anyagok azonban egyelőre még nem állnak készen arra, hogy jelenlegi állapotukban elhagyják a labort. A kutatók a tervek szerint tovább elemzik azok tulajdonságait és megpróbálják megjósolni, hogy a folyamat milyen mértékben fogja befolyásolni a gyártási eljárásokat.

– mutatott rá a kutató. – Több újrafeldolgozási megoldásra van szükségünk, hogy azok valóban globális hatással legyenek a műanyag visszanyerésére az olyan technológiákon keresztül, mint amilyeneket a jelenlegi tanulmányunk javasol.