Kiváló memóriájuk segíti a kék bálnákat

kék bálna, címlapi 2:1
Mexico, Baja California Sur state, Sea of Cortez, listed as World Heritage by UNESCO, blue whale (Balaenoptera musculus)
Vágólapra másolva!
A kék bálnák kiváló emlékezőképességükre hagyatkozva térnek vissza rendszeresen azokra a jó minőségű zsákmányt biztosító, állandó tápláléklelőhelyekre, amelyek régóta megbízhatóan kiszolgálják őket - derült ki egy új tanulmányból.
Vágólapra másolva!

- mondta Briana Abrahms, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) kaliforniai kutatóintézetének munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

A kék bálnák a jelek szerint ugyanezt a stratégiát alkalmazzák évről évre az Egyesült Államok nyugati partvidéke mentén, annyi kiegészítéssel, hogy ők a kiváló emlékezőképességüket is bevetik.

- mondta Bruce Mate, az Oregoni Állami Egyetem tengeri emlősökkel foglalkozó intézetének vezetője.

A szakemberek az intézet által begyűjtött tíz évnyi adatot tanulmányozva nézték meg hatvan kék bálna napi szintű mozgását az Egyesült Államok nyugati partvidéke mentén, majd az eredményeket összevetették az óceáni tápláléklelőhelyek krillpopulációinak méretével.

Forrás: hemis.fr/Cordier Sylvain

- mondta Daniel Palacios, az intézet munkatársa.

A tanulmány, amely az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) jövő heti számában jelenik meg, felveti a kérdést, hogy mi fog történni a bálnapopulációkkal, ha a változó éghajlat hatására a tápláléklelőhelyek kínálata jelentősen el fog térni a bálnák várakozásaitól.

(Science Daily/MTI)