Meghalt Zsoresz Alfjorov Nobel-díjas fizikus

Zsoresz Alfjorov
Zhores Ivanovich Alferov, Vice President of Russian Academy of Sciences and Nobel Prize Laureate in Physics for 2000, speaks during the Zhonguancun Forum 2008, in Beijing, November 14, 2008. With the theme of echnology - Global Innovation Challenge, the Zhongguancun forum invited several Nobel laureates to join the discussions on four topics: the Technological Development Trends; Global Innovation Areas; Innovation Cooperation and Win-Win Solutions; and Technology and Finance.
Vágólapra másolva!
Nyolcvannyolc éves korában szív- és tüdőelégtelenségben meghalt Zsoresz Alfjorov, aki 2000-ben megosztva fizikai Nobel-díjat kapott a félvezetőkkel és a lézertechnológiával kapcsolatos munkájáért.
Vágólapra másolva!

Zsoresz Alfjorov – aki Herbert Kroemer és Jack Kilby amerikai fizikusokkal osztozott a tudományos kitüntetésen – az első orosz Nobel-díjas volt az után, hogy Mihail Gorbacsov szovjet vezető 1990-ben Nobel-békedíjat kapott.

Úttörő munkássága nagyban

hozzájárult számos olyan gyakorlati alkalmazás kidolgozásához, amelyet ma a műholdakon, mobiltelefonokban és kódleolvasókban használnak.

Nobel-díja nagy lendületet adott a posztszovjet orosz tudománynak.

Zsoresz Alfjorov Forrás: Imaginechina/Wang yi bj - Imaginechina/Wang Yi Bj

A fizikus 1930-ban született Fehéroroszágban, keresztnevét Jean Jaures francia szocialista vezető után kapta. 1995-től az orosz parlament alsóházának, a dumának a képviselője volt a kommunista frakció tagjaként. A Nobel-díj odaítélésekor a szentpétervári Joffe Műszaki-Fizikai Intézet igazgatójaként tevékenykedett.

A díj átvételekor mondott beszédében Alfjorov megjegyezte, hogy a fizika előnyöket és katasztrófákat egyaránt hozott a 20. században, és figyelmeztetett, hogy a rossz kezekbe kerülő eszközökkel vissza lehet élni.

– hangsúlyozta.