Agyvérzésre gyanakodtak, de a CT hihetetlen dolgot mutatott ki

koponya szög
A férfi koponyájáról készült röntgenfelvételen jól látható a szög
Vágólapra másolva!
Egy 54 éves férfi stroke-ra utaló panaszokkal kereste fel háziorvosát. Az orvos továbbküldte őt a sürgősségire egy alapos kivizsgálásra. A CT-felvételeket meglátva az orvosok alig hittek a szemüknek. A férfi fejébe egy majdnem tíz centiméteres szög fúródott úgy, hogy kívülről csak egy kisebb duzzanat látszott. A beteg nem emlékezett arra, hogy kerülhetett a szög a fejébe.
Vágólapra másolva!

Egy brit férfi azzal kereste fel orvosát, hogy 3 napja fáj a feje és nem érzi jól magát. Az orvosi vizsgálat alatt a beteg zavartan viselkedett, nehezen beszélt és a bal arca is ernyedt volt. A háziorvos mindezek alapján stroke-ra gyanakodott, és azonnal a sürgősségire utalta a férfit.

A sürgősségin rögtön röntgenfelvételt és koponya-CT-t készítettek a betegről, ami döbbenetes képet mutatott. A beteg koponyájába egy 9,2 centiméteres szög fúródott bele annyira, hogy külső vizsgálattal csak a piros duzzanatot lehetett észlelni a behatolás helyén.

A férfi koponyájáról készült röntgenfelvételen jól látható a szög Forrás: BMJ

A rosszullét okának kiderítése után várt azonban igazán nehéz feladat az orvosokra: a szög eltávolítása. Ilyen esetekben nem lehet csak úgy nekiesni egy fogóval és kihúzni a szöget. Hosszas előkészítés következett.

A beteget antibiotikumkúrára fogták és tetanuszos megelőző kezelést kapott. Ez után következhetett csak a műtét, amely szerencsére sikerrel járt, és a beteg 24 nap elteltével hazatérhetett. A teljes felépülésig azonban még hosszú rehabilitációs folyamat vezetett.

A CT-képekből alkotott 3D-s kép Forrás: BMJ

Már csak egy kérdés maradt nyitott: hogy került a szög a páciens fejébe. A beszélgetésekből kiderült, hogy a férfi egy ideje elég súlyos depresszióval küzdött, és – bár nem emlékezett rá – minden valószínűség szerint öngyilkosságot próbált meg elkövetni egy szögbelövővel.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot!