Már éveken belül lehetővé válhat: örökké élhetnek az emberek

szabad akarat
Az emberi agy metszetképe
Vágólapra másolva!
Ray Kurzweil - akinek a jóslatai 86 százalékban jönnek be  - úgy véli, hogy a technológia fejlődése gyorsan elvezet majd a kort visszafordító "nanorobotokhoz". Bár ez erőltetettnek hangzik, a tudósok már évek óta keresik a módját annak, hogy regeneráljuk a sejtjeinket, vagy töltsük fel az elménket egy számítógépbe. A MailOnline folyóirat cikke összefoglalja, milyen furcsa módokon juthatna el az emberiség az örök élethez.
Vágólapra másolva!

Elektronikus halhatatlanság

Az elménk számítógépre való feltöltésének gondolata már évek óta létezik, de ez eddig jórészt csak a tudományos fantasztikum része maradt.

A Nectome, egy amerikai székhelyű startup cég ezen próbál változtatni azzal, hogy kitalált egy módszert az emberi agy megőrzésére, hogy annak emlékeit fel lehessen tölteni a felhőbe. A cég kitalálta, hogyan lehet az emberi agyat mikroszkopikus részletességgel konzerválni egy "high-tech balzsamozási eljárás" segítségével - írja az MIT Technology Review.

Olyan kémiai oldatot használnak, amely képes a testet több száz vagy ezer évig érintetlenül tartani, mint egy fagyott üvegszobor.

Állítólag hamarosan feltölthetjük az agyunkat számítógépre vagy a felhőbe Forrás: Science Photo Library/MACROVECTOR / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Macrovector / Science Photo Libr

„Úgy is tekinthetünk arra, amit mi csinálunk, mint a balzsamozás egy divatos formájára, amely nemcsak a külső, hanem a belső részleteket is megőrzi" - mondta Robert McIntyre, a Nectome társalapítója.

A leendő ügyfeleknek szólva a Nectome úgy pozícionálja szolgáltatását, mint: "Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy meg tudjuk védeni az elmédet?". De a kulcs ahhoz, hogy képesek legyünk újraalkotni egy személy tudatát, a szerv "konnektomjához" való hozzáférés.

A konnektom az agyban lévő idegi kapcsolatok összetett hálózata, amelyet gyakran az agy vezetékrendszerének is neveznek. A Nectome, amelyet a "konzerváld az agyadat és töltsd fel" cégként emlegetnek, kitalálta, hogyan lehet a konnektomot is bebalzsamozni.

Ahhoz azonban, hogy a technológia működjön, a résztvevőknek hajlandónak kell lenniük az eutanáziára, ami miatt a cég 2018-ban elvesztette a Massachusetts Institute of Technology-val (MIT) kötött szerződését.

A tekintélyes intézmény arra hivatkozott, hogy a technológia még gyerekcipőben jár, és nincs garancia arra, hogy újra tudják teremteni a tudatot.

Az emberi agy metszetképe Forrás: Chapman University

A kudarc ellenére ugyanebben az évben egy neves futurista azt jósolta, hogy 2050-re az emberek számára elérhetővé válik az "elektronikus halhatatlanság". Dr. Ian Pearson szerint az emberi intelligencia, memória vagy érzékszervek külső technológiához kapcsolhatók.

Ahelyett, hogy az elmédről egy biztonsági másolatot készítenél, az intelligenciád nagy része egyszerűen a fizikai agyadon kívüli helyről futna.

„Egy nap a tested meghal, és vele együtt az agyad is leáll" - írta blogbejegyzésében. „De nem nagy baj, mert az elméd 99 százaléka még mindig rendben van, és boldogan fut az IT-n, a felhőkben."

„Feltételezve, hogy eleget spóroltál és jól felkészültél, csatlakozol egy androidhoz, akit ezentúl a testedként használsz, részt veszel a temetéseden, és aztán folytathatod, ahogy eddig, még mindig te vagy, csak egy fiatalabb, magasan feljavított testtel."

Lapozzon, a cikk még nem ért véget!