Online Magyar Digitális Helynévtár kezdte meg működését Debrecenben

Vágólapra másolva!
A Kárpát-medence helyneveinek digitális adatbankját hozták létre a Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének kutatói azzal, hogy útjára indították a Magyar Digitális Helynévtár (MDH) online adatbázist.
Vágólapra másolva!

A bárki számára hozzáférhető adatbázisban egyelőre közel nyolcvanezer ma is használatban lévő, illetve a történeti forrásokban előforduló helynév található meg, de a teljes adatállomány majdan a több milliós nagyságrendet is elérheti. A munka a kutatóegyetemi program keretében TÁMOP pályázati támogatással, két kutatócsoportban folyik, amelyek vezetői dr. Tóth Valéria egyetemi docens és dr. Hoffmann István egyetemi tanár.

A helyneveknek egy-egy terület, nyelv, nép múltjának a megismerésében a tudományos kutatás számára felbecsülhetetlen forrásértékük van. Emellett ugyanakkor szerves részét képezik a mindennapi nyelvhasználatunknak is.

A helynevek szerepgazdagságát látva a magyar tudományosságban csaknem két évszázada megfogalmazódott egy Kárpát-medencei magyar helynévtár létrehozásának a gondolata, amely azonban mindmáig nem készült el. A kényszerűen többször félbemaradt vállalkozás számára napjainkban a digitális kultúra elterjedése ugyanakkor új lehetőségeket teremtett. A Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének - amely a magyar névtani kutatások fontos központjának számít - munkatársai azzal a céllal hozták létre a Magyar Digitális Helynévtár online adatbázist, hogy ennek keretében a magyar helynévkincs minél teljesebb anyagát összegyűjtsék, feldolgozzák és közreadják.

A helynévtárban külön modulok szolgálják az általános felhasználók, illetőleg a kutatók igényeit. Az adattár tartalmazza az egyes helynevek történeti és mai, élőnyelvi adatait. Megtudhatjuk, hogy az adott időben mit jelölt a kérdéses helynév, s gyakran a jelölt hely történetére vonatkozó információk is találhatók az adott név adatlapján. A helynevek térképi megjelenítése a Google Föld űrfelvételein történik.

A helynévtár - amellett, hogy általa több évszázados adósságát törleszti a magyar tudományosság - felbecsülhetetlen értékű kutatási anyagot szolgáltat számos tudományterület, elsősorban a névkutatás, a nyelvtudomány, a történettudomány, a régészet, a történeti földrajz, a néprajztudomány számára. De a tudományos célokon túl az adatbázis a magyar névkultúra alakításában is szerepet vállal, s szolgálja annak tudatosítását, hogy a helynevekről való gondoskodás a szellemi környezetvédelem fontos része.