Vágólapra másolva!
Egy 0,5 petabyte kapacitású adattároló eszköz kezdte meg működését 2012. február 8-án, a Debreceni Egyetemen.
Vágólapra másolva!

Az adattároló eszköz, amely a korábban átadott, a felhasználók körében azóta igen népszerűvé vált budapesti, dunaújvárosi, és soproni adatközpontokhoz hasonlóan tudományos számítási eredmények, könyvtári digitális archívumok, vagy távoli adatmentések tárolására használható. A szolgáltatás összkapacitása így 1 petabyte-ra (egymillió gigabyte) növekedett, és eddig mintegy 120 millió forint összköltséggel épült.

"A 2010/2011-es tanévben a Debreceni Egyetemen átadott HD videokonferencia rendszer és a szuperszámítógép mellett a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet legfrissebb informatikai beruházása kiválóan használható nagy teljesítményű tudományos számítások eredményeképpen előállított nagyméretű adatállományok tárolására, digitális archívumok kialakítására, archiválására, lehetővé teszi nemcsak a Debreceni Egyetem, de az ország többi felsőoktatási intézménye számára is a hallgatói adatok és kutatások, sőt akár a klinikai adatállományok biztonsági mentését" - mondta Gaál István, a Tudományegyetemi Karok elnöke.

Az immár 1 petabyte kapacitású adattároló infrastruktúra elemei korábban a Dunaújvárosi Főiskolára, illetve a Nyugat-magyarországi Egyetemre kerültek. Ezt egészíti ki a most, a Debreceni Egyetemen átadott 500 terabyte-os rendszer.