Éljen a csoki!

Kiderült, hogy a csokoládé olyan antioxidánst tartalmaz, amely leköti a szervezetünkben található, a DNS-t károsító szabad gyököket.

Egyre nő a lelkiismeret-furdalás nélkül fogyasztható ételek listája. Előbb a vörösborról, aztán a kávéról és a teáról derült ki, hogy mértékkel történő fogyasztásuk előnyös lehet. Az új kutatási eredmények szerint egy újabb bűnös élvezeti cikk mutatta meg egészséges oldalát.
"Van a gondolatban valami, hogy a csokoládé akár egészséges is lehet", mondja a pennsylvaniai egyetem kémikusa. Növényi anyagokból készül, amelyek bőségesen termelnek polifenolokat, olyan antioxidáns vegyületeket, amelyek megszüntetik az erős reakcióképességű, DNS-t károsító szabad gyököket. Ami pedig szinte sokkoló, a csokoládé ezen vegyületekből rengeteget tartalmaz. Kiderült, hogy egy 40 grammos tejcsokiszeletben több mint 300 mg polifenol van: ez egyenértékű az egynapi adag zöldségben-gyümölcsben találhatóval. Ha feketecsokoládét vizsgálunk, kétszer ekkora mennyiséget találunk.
Az M&M Mars Co. kémikusa egy lépéssel előbbre ment, amikor (tesztcsőben) megmutatta, hogy egy flavonoid-család, amely a csokoládé-polifenolok egyik alváltozata, segít a kis sűrűségű lipoprotein és a "rossz koleszterin" semlegesítésében.
Abbahagyhatják tehát az aggodalmaskodást a csokoládémániások és átadhatják magukat végre szenvedélyüknek? Azt azért nem, mondja a pennsylvaniai vegyész, hiszen abban nincs változás, hogy a csokoládé tele van zsírral és kalóriával. Egy kis csokika azonban még jót is tehet nekünk.