Kételyek és megoldások - génkezelt élelmiszerek<br/>

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok biotechnológiai ipara feszülten figyeli az Európa-szerte zajló, genetikailag kezelt ételek elleni tiltakozásokat, de úgy tűnik, hogy most talán lehetőség nyílik az ellenérzések enyhítésére.
Vágólapra másolva!

Az amerikai farmerek, élelmiszerfeldolgozók és exportőrök bíznak benne, hogy az Európai Közösség aggodalma - amely élteti a piac tiltakozását és a genetikailag kezelt ételek engedélyezésének halogatását – megszűnhet, ha tájékoztatják a nyilvánosságot a technológiáról. A genetikai kezelés azonban egyre inkább belefonódik az Egyesült Államok termény- és élelmiszer-fejlesztő hálózatába, a tej- és sajtgazdálkodástól kezdve a gyümölcs- és zöldségtermesztésen át az állatállományig és a mostanság nagy mennyiségben termesztett iparinövény-kultúrákig, mint a kukorica és a szója. Az amerikai mezőgazdasági biotechnika továbbra is keresletközpontú lesz, és ezáltal az európai mezőgazdaságtól teljesen elszigetelődik majd. Így pedig nem fogja elfogadni az európai termékeket, mondják az ipari elemzők.
"Az emberek általában meg vannak győződve arról, hogy akár tesz Európa megszorító intézkedéseket, akár nem, ez kismértékben fogja befolyásolni (ha egyáltalán) a biotech-termékek elfogadását az USA-ban és a világ egyéb részein" - mondta Terry Francl, az American Farm Bureau Federation, a legnagyobb amerikai farmerszervezet vezetője. - "Az európaiaknak el kell dönteniük, hogy miképpen kívánják kezelni ezt a kérdést, pl. címkézéssel vagy valami más módon. A látható trendet elfogadva azonban látható, hogy biotechnológia kezelés hamarosan a terményeink nagy részét érinteni fogja."
Az Egyesült Államok 35 genetikailag kezelt terményt fogadott el, és ennél sokkal több genetikai kezeléshez nélkülözhetetlen enzimet és egyéb összetevőt használ az élelmiszeriparban. Az Európai Közösség országaiban mindössze 9 genetikailag kezelt terményt fogadtak el, 1998 márciusa óta pedig egyet sem. A közelmúltban Ausztriában, tekintettel a nyilvánosság negatív véleményére, elutasítottak egy tervet, amelyben az EU genetikailag kezelt termények fejlesztését szorgalmazta.
Az amerikai terményfeldolgozók a múlt héten figyelmeztették a farmereket, hogy az EU-rendeletnek megfelelő termények magjainak mindenféle genetikai kezeléstől mentesnek kell lenniük. Azonban a farmerszervezetek továbbra is állítják, hogy a génkezelés egyre inkább terjed. A National Corn Growers Association azt gondolja, hogy génkezelt termények az összföldterület 35%-án teremnek majd 1999-ben, a múlt évi 28%-hoz képest, az Amerikai Szójabab Egyesület szerint pedig génkezelt szója kb. 40 millió hektáron fog nőni. Génkezelt gyapot az össztermőterület több mint felén terem majd. A génkezelt burgonya már forgalomban van, és a génkezelt cukorrépa is most fog megjelenni.
Az amerikai elemzők a génkezelt ételekhez való viszonyulást két különböző okra vezetik vissza: az egyik a fogyasztói bizalom, a másik az élelmiszergazdaság.

A hatósági hitelesítésbe vetett hit

Februárban egy telefonos közvéleménykutatást tartottak, amelyben 1000 amerikai felnőtt véleményét kérdezték meg a biotechnologiáról. Viszonylag kevéssé tájékozottak a témában, de elfogadhatónak tartják az ilyen termékeket, ha az élelmiszerügyi hatóság hitelesíti azokat. "Nézzünk szembe azzal, hogy a legtöbb embert ebben az országban különösebben nem érdekli ez a dolog" - mondta dr. Jane Rissler. – "Először is fel kell címkézni ezeket a termékeket. Ha gyenge a szabályozás, akkor a címkézés a legbiztosabb mód arra, hogy az emberek elkerülhessék azoknak a dolgoknak a megvásárlását, amelyekkel kapcsolatban aggályaik vannak. Ez a probléma nyomon követésére is jó módszer. A vásárlók lehetnek ťa kísérleti nyúlŤ annak kipróbálására, hogy ez valóban biztonságos módszer-e."
A biotechnológia alkalmazói szerint a tudományos elemzések az USA kormányán belül és kívül egyaránt megtörténtek már. Az élelmiszerek hatósági ellenőrzésének biztonságába vetett lakossági bizalom erősítését szolgálta például az engedély visszavonása az amerikai húsfeldolgozóktól a kóli- és egyéb baktériumszennyeződések miatt.
"Bízunk abban, hogy a tudományos és a hatósági standardok betartásával - ahogy eddig is tettük – a fogyasztók továbbra is bizalommal lesznek a termékeink iránt" - mondta Jay Byrne, a Monsanto szóvivője.
A Monsanto és a hozzá hasonló cégek azt várják, hogy bizonyos idő elteltével a tudományos alapokon nyugvó biotechnológia el fogja nyerni a lakosság bizalmát - mondja Byrne. A Monsanto álláspontja a címkézéssel kapcsolatban, hogy teljesíteni kívánja a kormány és az élelmiszeripar igényeit.
"Ha Európa ragaszkodik a címkézéshez, akkor ezt meg kell tennünk - mondta Christine Bruhn, a kaliforniai Centre for Consumer Researchből. - Csak a nyitottsággal oldhatjuk a bizalmatlanságot." Az élelmiszeripar óvatos a génkezelt ételek címkézési költségeit és az ehhez szükséges időt tekintve, különösen mivel az amerikaiak az ételek körülbelül felét az otthonukon kívül fogyasztják el. "Most minden éttermi ételt ellenőrizni és címkézni fogunk? Ez rémálom lenne" - mondta Marshall Martin a Purdue Egyetemről. - Még nem látom, hogyan oldjuk meg ezt a kérdést."

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.