C. dui, a legősibb csőrös madár<br/>

Vágólapra másolva!
Kínai és amerikai kutatók Kínában egy eddig ismeretlen primitív madárfaj maradványaira bukkantak.
Vágólapra másolva!

Confuciusornis rekonstrukciós fantáziarajza A 130 millió éves, csaknem teljes csontváz mellett a szarus csőr is megmaradt - ez eddig a legrégebbi ilyen lelet a világon. A madarak eredetéről folyó, máig eldöntetlen vitában az új felfedezés inkább azokat az elképzeléseket erősíti, amelyek szerint a madarak ősei nem dinoszauruszok, hanem másféle őshüllők voltak.
"A lelet ékesen bizonyítja, hogy a madarak különválása már viszonylag korán, a jurából a kréta korszakba való átmenet idején megkezdődött - mondta Alan Feduccia, az Észak Karolinai Egyetem biológia professzora. - A legrégebbi ismert madárnak, a 150 millió éve élt Archaeopteryxnek azonban nem csőre volt, hanem a hüllőkére emlékeztető állkapcsa, fogakkal."
A kutatócsoport többi tagja Lianhai Hou és Fucheng Zhang pekingi paleontológusok, továbbá Larry D. Martin és Zhonghe Zhou a Kansasi Egyetemről. A kutatók a most felfedezett fajt Confuciusornis duinak nevezték el Wenya Du tiszteletére, aki a leletet Kína északkeleti Liaoning tartományában megtalálta, és a pekingi Paleontológiai Intézetnek adományozta. A C. dui valamivel kisebb, de közeli rokona az 1995-ben felfedezett, ugyanebben a korszakban élt varjúszerű Confuciusornis sanctusnak.
Confuciusornis lenyomata...A C. dui csőre miatt az Archaeopteryxnél fejlettebbnek látszik, ám egyúttal annál visszamaradottabb is, mivel koponyája hátulsó részén az őshüllőkre jellemző két kis nyílás is megtalálható.
Feduccia szerint valószínű, hogy a két rokonfaj egyike sem volt őse a mai madaraknak. Inkább olyan oldalágat képviseltek, amely már évmilliókkal ezelőtt leszáradt a családfáról. Mindkét faj hímjeinek két hosszú farktolla volt - a nemek szétválása tehát már külsődleges jegyekben is szembetűnően jelentkezett. A modern madarakra emlékeztet a szárnytollak aszimmetrikus szerkezete is. (1979-ben Feduccia nagy feltűnést keltő cikkben bizonyította, hogy a legrégebbi ismert madár, az Archaeopteryx azért tudott repülni, mert szárnytollai aszimmetrikusak voltak. A szárnytollak szárának egyik oldalán hosszabb tollsugarak nőttek, mint a másikon. A strucc és más futómadarak képtelenek repülni, a csaknem szimmetrikus tollaik nem is tudnának megfelelő emelőerőt adó szárnyfelületet létrehozni.) Az erősen görbült karmok és a hátrafelé álló nagyujj - amelyekkel a mai madarak is megkapaszkodnak az ágakon - arra mutat, hogy a Confuciusornisok fán fészkeltek. A C. sanctusból eddig feltárt több száz lelet pedig azt bizonyítja, hogy ezek a lények kolóniákban éltek. Tehát mindkét faj meglehetősen magasra jutott a madárrá válás útján. A C. dui hegyes csőre a csúcsánál enyhén felfelé ívelt. Feduccia szerint nagyon érdekes volt a régi és az új jegyeknek ezt a meglepő keveredését látni egyazon koponyán.

(ÉT)