Ördögi gombák

Európa folyói mentén az égereket egy új, agresszívan terjedő járvány tizedeli.

Két ismert Phytophthora-faj (egyikük rokona a burgonyavészt okozó gombának) kereszteződve olyan hibrid utódokat hoz létre, amelyek a fák kérgét támadják meg. A károsodás az állomány néhány százalékában akár az éger pusztulására is vezethet.
A gombák okozta járványokat javarészt behurcolt fajok idézik elő, ezekkel szemben ugyanis a helyi élőlényekben nem alakultak ki védekezési mechanizmusok, így könnyen okoznak súlyos betegségeket. Eddig azonban nem volt példa olyan esetre, amikor a behurcolt gombafaj géncserében vett volna részt. A járványért felelős kórokozó faját DNS szekvencia-analízissel határozták meg. Az eredmény meglepetést okozott: két ismert, más betegségekért felelős faj DNS-szakaszait mutatták ki.
A gombák körében ritka a kereszteződés, a hibridizáció jelensége, mivel az azonos környezetben élő fajok evolúciójuk során kereszteződést gátló mechanizmusokat fejlesztettek ki. Ezek a gátak azonban nem léteznek földrajzilag elkülönült fajok esetében, így ha azokat az ember "összehozza", könnyen keresztezik genetikai anyagaikat. A későbbi vizsgálatok mindkét szülőfajt pontosan leírták, így ma már tudjuk, hogy egyikük sem őshonos Európában, és egyikük sem károsítja az égert. A hibrid utód viszont Európa több részén okoz járványos megbetegedéseket, területenként változó formában. Az új patogén faj láthatólag nem stabilizálódott, így még az is kérdés, merre vezeti evolúciója. Ha más kontinensekre is eljut, vajon ott is járványokat okoz-e? A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy ez az egyik első figyelmeztető példa olyan patogének támadására, amelyek a világkereskedelemben közvetve vagy közvetlenül érintett fajok felgyorsult evolúciójának (torz)szülöttei. (New Scientist)

(ÉT)

Ajánló:

A világ egyik legtekintélyesebb tudományos lapja.