Az első sikeres fiatalító hatóanyag

Egyelőre még csak egy féregfaj esetében, de most először sikerült elérni, hogy egy hatóanyag-kombináció 50%-kal meghosszabbította az egyedek élettartamát.

A Caenorhabditis elegans névre hallgató féregfaj az öregedésbiológusok egyik kedvenc kísérleti állatának számít, s azon élőlények közé tartozik, amelyek teljes genetikai információját ismerjük (génjeinek mintegy 40%-a az emberben is megtalálható). A féreggel kapcsolatos kísérletek némelyikéről már többször beszámoltunk az [origo]-ban. Kiderült, hogy a féregfaj egyedeinek élettartamát meg lehet duplázni, mindössze egyetlen gén manipulálásával. Még meglepőbb az a feltételezés, mely szerint azok az állatok, amelyek nem voltak képesek felfogni környezetük kémiai ingereit, jobb fizikai állapotban és kb. 50%-kal hosszabb ideig éltek, mint normális, genetikailag nem manipulált társaik.

A legújabb fejlemény, hogy szintetikus antioxidánsokat (lásd később) tartalmazó kezelés hatására a féregfaj egyedei sokkal fiatalosabbak és aktívabbak maradtak, mint hasonló korú, az elaggás jeleit mutató társaik A "fiatalító elixírrel" kezelt férgek a változatosság kedvéért most is mintegy 50%-kal élvezhették tovább életüket a laboratórium falai között (az átlagos élettartam természetes körülmények között 18 nap). További eredmény, hogy a rövidebb ideig élő mutáns egyedek is elérték az átlagos élettartamot.

Az antioxidánsok jótékony hatásai nem számítanak újdonságnak, de dr. Gordon Lithgow, a manchesteri egyetem (Egyesült Királyság) kutatója, a kísérletek vezetője szerint ez az első olyan eset, hogy meggyőzően sikerült bizonyítani egy ilyen összetevőket tartalmazó hatóanyag élettartam-növelő hatását, vagyis először történt meg az öregedés "gyógyszeres kezelése". A területen dolgozó szakemberek véleménye szerint az eredmények valóban izgalmasak, de számos fejlettebb faj esetében kell még vizsgálni, hogy hasonlóan drámai-e az antioxidánsok hatása. Ezen kísérletek sikerei vezethetnek majd el a klinikai próbákig.

A tápanyag szervezetben történő "elégetésekor" szabad gyökök keletkeznek, melyek roncsolják a sejteket, és ez az öregedési folyamatok felgyorsulásához vezet (ezt nevezik oxidatív stressznek, amely egyfajta "biológiai rozsdásodást" jelent). A szabad gyökök semlegesítésében van fontos szerepe az antioxidánsoknak. A jelenlegi kísérletekben két olyan enzim (szuperoxid-dizmutáz és -kataláz) szintetikus formáit használták, amelyek természetes körülmények között az oxidatív stressz hatásait kontrollálják a szervezetben.

A kutatók részletes beszámolója a Science szeptember 1-jei számában jelent meg.

S. T.

Ajánló:

Az aktuális téma angol nyelvű sajtóanyaga, további információkkal. A kutatásokat végző laboratórium honlapja.

Korábban:

Háttéranyag az öregedés biológiai folyamatairól, gazdag linkgyűjteménnyel.