Didergő pingvinek

Napok óta hideg, csontig hatoló szél uralkodik Nagy-Britanniában. Ismét előkerültek a nagykabátok, vastag sálak, fejfedők, még az állatkerti pingvineket is takaróba burkolták gondozóik.

Humboldt-pingvinek
A brit szigeten annyira hideg lett, hogy a pingvineket is a megfázás fenyegeti. A yorkshire-i Malton melletti flamingó park gondozói kénytelenek voltak puha takarókat és melegvizes palackokat beszerezni, hogy újszülött pingvinjeiket megvédjék a pusztulástól.

A parkban a napokban született 12 Humboldt-pingvin fiókának külön-külön takaró és melegített lepedő jár, mivel szüleik nem tudják melegen tartani őket. Az inkubátorba helyezett madarak állandó felügyelet alatt állnak, gondozójuk háromóránként eteti őket, és ellenőrzi hőmérsékletüket.

Ez a pingvinfajta hagyományosan Chile és Peru partvidékén él, ahol melegebb időjáráshoz szoktak. Zsírpárnáik sokkal vékonyabbak fajtársaikénál, ezért nehezen tűrik a hideg éghajlatot. Angliában ennek ellenére sok van belőlük, hiszen itt a kora tavasz nem szokott hűvös lenni, így amikor a fiókák áprilisban kibújnak a tojásból, jó esélyük van a túlélésre.

A Pipacs.hu Online Élettudomány közelmúltban megjelent további cikkei

A gyermekvállalás és az emberi faj evolúciója
A gyermekvállalás időzítését a társadalmi normákon túl a genetikai tényezők is nagyban meghatározzák - bizonyította be egy nemzetközi kutatócsoport. Ezek a hatások az iparosodás óta az emberiség történetében még soha nem tapasztalt mértékben befolyásolják fajunk evolúcióját.

Lelki sérüléseket okozó sugárszennyeződés
Újabb kutatások felhívják a figyelmet az 1986. április végén történt csernobili atomerőmű-katasztrófa eddig figyelmen kívül hagyott súlyos következményére: az érintett lakosság hosszú távú lelki károsodására.

Tesztoszteront termelő bakfislányok
Lányok körében végzett amerikai vizsgálatokból kiderült, hogy néhányukban a pubertáskor kezdetén túltermelődik a férfihormonként közismert tesztoszteron. A hormon túltermelődése génfüggő, és a felnövő bakfisokban fokozza a mellrák kialakulásának kockázatát.

Kelet-európai adatok felhasználása a rákmegelőzésben
A fehérvérsejtekben mérhető kromoszóma rendellenségek felvilágosítást adhatnak a daganatos megbetegedésekről már az egészen korai stádiumban is - hangzott el a múlt héten Lyonban rendezett NATO megbeszélésen. A találkozón megállapodás született a kelet-európai országokban a 70-es évek óta gyűjtött citogenetikai adatok felhasználásáról a rákmegelőzésben.

Idős férfiak gyermekei hajlamosabbak a skizofréniára
Ahogy öregszenek a férfiak, egyre nagyobb valószínűséggel születik skizofrén gyermekük, olvashatjuk egy új tanulmányban. Amerikai kutatók legújabb eredményei megerősíteni látszanak azt a nézetet, hogy a férfiak biológiai órája is menthetetlenül ketyeg. Az életkor előrehaladtával felhalmozódnak a genetikai változások a spermiumokban, és ezzel az öröklődő betegségekre való hajlam is növekszik az utódokban.

Kannibál halak
A hím édesvízi halak gyakran őrt állnak az általuk megtermékenyített peték mellett, hogy megvédjék leendő utódaikat a külső támadásoktól. Ugyanakkor ha éhesek, habozás nélkül megeszik saját ikráikat.

A tengeri halak higanytartalma akár otthon is mérhető lesz
Amerikai kutatók kifejlesztettek egy olyan módszert, amellyel könnyen mérhető az asztalunkra kerülő tengeri halak higanytartalma. Az egyszerű vizsgálat a háziasszonyok mellett a környezetvédelemben dolgozók számára is hasznos lehet.

Fogak a barlangban
Dél-Kínában szokatlan leletre, egy fogakkal teli barlangra bukkantak amerikai archeológusok.

Agyonszeretett pandák
A veszélyeztetett állatfajok szimbólumává lett panda az utóbbi időkig úgy tűnt, hogy a természetvédelem sikertörténete lehet. A kihalófélben lévő bambuszevő emlős természetes életközösségét az elmúlt években sikerült helyreállítani Kínában. A pandák miatt a dél-nyugat-kínai Vulung Nemzeti Parkba áramló turisták tömegei azonban újabb veszélyt jelentenek az állatokra.

(Pipacs.hu - Online Élettudomány)

Ajánló: