Biológia és művészet - az anatómiai színház

A reneszánsz nem csak a mindent átfogó polihisztorok, hanem a darabolós anatómusok kora is, sőt az igazán nagy személyiségekben a kettő együtt is megfért.

Korabeli anatómiai ábrázolás: saját
lenyúzott bőrét tartó emberi alak
A Sulinet Biológia rovatában igen érdekes, látványos képekkel kísért összefoglalót olvashatunk a reneszánsz anatómusok áldozatos, bár gyakran horrorisztikus elemekkel tarkított úttörő munkájáról, amellyel megalapozták a modern orvostudomány egyik ágát. "Kedvcsinálónak" néhány tartalmi elemet idézünk a remek összeállításból.

"Kell hozzá bátorság, az éjszakát a tetemek társaságában tölteni." E mondatot Leonardo da Vinci írta jegyzetfüzetébe, titokban, éjszakánként végzett boncolásairól. Kezdetben az egyház tiltotta az emberi testek boncolását.
...
Később ez a szemlélet megváltozott, s általában kivégzett bűnözőket adtak át boncolásra. Egyes helyeken a kivégzettek hozzátartozói megpróbálták megakadályozni, hogy a sebészek megszerezzék a hullát, amelyek felett szabályos verekedések alakultak ki.
...
Hamarosan létrejött az anatómiai színház intézménye, ahol az előadások a nyilvános, zenével kísért boncolások voltak. E színházak csak télen működtek, mivel nyáron túl gyorsan romlottak a tetemek, s még így is minden szék mellé külön füstölőt tettek, hogy elnyomják a bűzt.

A kinagyítható képekkel kísért teljes összeállítás a Sulinet honlapján olvasható.

Ajánló:

A kinagyítható képekkel kísért teljes összeállítás a Sulinet honlapján olvasható.