Új gyógymód pikkelysömör kezelésére

Nem várható tőle végleges gyógyulás, ám az eddigi kísérletek alapján több hónapos tünetmentességet remélhetnek a pikkelysömörben (pszoriázis) szenvedő milliók egy új amerikai gyógymódtól.

A lézeres kezeléssel tavaly ősz óta folynak biztató kísérletek a hanaui klinika dermatológiai intézetében. A terápia során a beteg testrészeken lévő pszoriázisos plakkokat 1-2 alkalommal ibolyántúli lézersugárral világítja meg az orvos. A lézer szétroncsolja a hámréteg (epidermisz) kóros burjánzást mutató sejtjeit, amelyek elhalnak.

Ezáltal a kezelt felületen megszűnik a hámló pörkök kialakulása, a viszkető érzés; a páciens hónapokon, sőt esetleg éveken át tünetmentes marad - mondta a ZDF televízióban Hans-Michael Ockenfels bőrgyógyász.

A mérsékelt égövi országokban a pikkelysömör népbetegségnek számít: általában a lakosság 2-3 százaléka szenved tőle. Németországban kétmillióra teszik a pszoriázisos személyek számát.

Hanauban eddig mintegy száz pszoriázisos beteget kezeltek az Egyesült Államokban kifejlesztett új módszerrel. Többségük olyan személy volt, akiknek betegsége korábban makacsul ellenállt a hagyományos (UV-sugárzás, gyógyfürdők, kenőcsök) kezelési módoknak.

A lézerterápia 80 százalékuknál ragyogóan bevált, testükről pár hét után eltűntek a viszketéssel járó, piros foltok.

Az új gyógymódnak mellékhatása egyelőre nem ismeretes. Németországi alkalmazásának egyedüli hátránya, hogy a betegbiztosító pénztárak ma még nem térítik meg a kezelés költségét. Ami nem kevés: a hanaui klinikán az egyszeri (a test több, beteg pontján végzett) lézersugárzásért 150 eurót kell fizetniük a betegeknek.