Pikkelysömör: amerikai helyett szegedi gyógymód

Egy 2002. június 11-én kiadott MTI-hír beszámolt arról, hogy a pikkelysömörben (Psoriasisban) szenvedő betegek milliói számára nyújthat segítséget egy új amerikai gyógymód, amellyel tavaly ősz óta a hanaui bőrklinikán is folytatnak már vizsgálatokat. Dr. Kemény Lajos egyetemi tanár tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az új eljárás nem amerikai, hanem "szegedi gyógymód".

Az ultraibolya (UV) fény nagyon hatékony számos bőrbetegség kezelésére. Az utóbbi 20 évben a világon mindenütt az UV-fénykezelés egyik legáltalánosabban alkalmazott módja volt az ún. széles spektrumú UVB fénykezelés. Az 1990-es évektől több klinikán a kevésbé égető, így kevesebb mellékhatás mellett hatékonyabban gyógyító fényforrásokat is alkalmaznak bőrbetegségek kezelésére. Lényeges áttörést jelentett bőrbetegségek fényterápiájában azon körülmény felismerése, hogy az UVB fény terápiás hatásspektruma szempontjából a 305-315 nanométer közti UV tartomány a leghatékonyabb. Ezen felismerés vezetett a keskeny-spektrumú UV fénykezelési eljárás kidolgozásához.

A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinikán a dr. Kemény Lajos egyetemi tanár irányítása alatt álló kutatócsoport alkalmazta először az ún. 308 nanométeres xenon-klorid (XeCl) lézert bőrbetegségek kezelésére. Az SZTE Regionális Humán Orvosbiológiai Kutatásetikai Bizottsága által engedélyezett kutatási eredményeket rangos tudományos újságokban közölték, és az eredmények szerint ezen kezelés hatékonyabb az eddigiekben leghatékonyabbnak talált fénykezelési formáknál (lásd a mellékelt publikációs listát).

Az SZTE Bőrgyógyászati Klinika mellett az USA-ban is elkezdték néhány évvel később pikkelysömörben a klinikai vizsgálatokat a 308 nm XeCl lézerrel (XTRAC). A szegedi munkacsoport eredményeivel megegyezően az amerikai csoport is eredményesen kezelt ezzel a lézerrel pikkelysömörben szenvedő betegeket. A kezelés előnye, hogy célzottan kezelhetők a bőrelváltozások, ezáltal a tünetes bőrre nagyobb dózisok adhatók le. Ezen túlmenően a lézer által kibocsátott fénysugár (308 nm) a betegségek kezelésében leghatékonyabb hullámhossztartomány közepén van, és a "nem hasznos" hullámhosszakat nem tartalmazza.

Mivel a lézerkezelés során a beteget hetente kétszer kell kezelni az egyébként szokásos heti 4 vagy 5 fényterápiás kezelés helyett, s az eddigi adatok szerint kevesebb, igen költséges helyi kezelésben alkalmazott készítményre van szükség (kortikoszteroidok, D-vitamin-analógok), számos amerikai biztosítótársaság megtéríti a kezelés költségét az USA-ban. Ezen túlmenően a kezelés gyors, járóbeteg-rendelésen is kivitelezhető, így csökken a fekvőbetegek száma, s ezzel együtt csökkenthető a táppénzes napok száma.