Patkánykísérletek: a mobiltelefon nem okoz rákot

Két éven keresztül, napi 4 órában kapták a sugárzást az állatok.

A Washington University kutatóinak most megjelent tanulmánya arról számol be, hogy a mobilhasználat nem idéz elő daganatos megbetegedéseket. A kísérleti állatokként szolgáló patkányok két éven át napi négy órát "telefonáltak" (kivéve a hétvégi napokat), azaz ennyi időre tették ki őket a készülékek által keltett sugárzásnak, a két leggyakrabban használt frekvencián.

Az eredmények szerint semmilyen tumorfajta megjelenése nem áll szignifikáns összefüggésben a sugárzással, beleértve az agytumort is. A kutatások vezetője, Joseph L. Roti Roti professzor egy Quebecben június 25-én megrendezett tudományos konferencián ismertette eredményeiket.

Több mint egy évtizede zajlik a vita, hogy a mobilhasználat okozhat-e daganatos megbetegedéseket, különös tekintettel az agytumorra. Roti Roti és társai arra vállalkoztak, hogy egy hosszú kísérletsorozattal közelebb jussanak a kérdés megnyugtató tisztázásához.

A fent említett időszakban és gyakorisággal 320 patkányt tettek ki a sugárzásnak. Ezek fele a 835,62 megahertzes frekvencián (analóg telefonok), másik felük pedig a 847,74 megahertzes frekvencián (digitális telefonok) kapta a sugárzást, további 160 patkány pedig kontrollként szolgált, vagyis nem "telefonált".

Két év (összesen 505 nap) kitettség után minden állat kb. harminc szövetében, mikroszkopikus vizsgálatokkal keresték a tumorokat, vagy az arra utaló jeleket, különös tekintettel az agyra és a gerincvelőre. A vizsgálatokat igen nagy körültekintéssel végezték - egy-egy agyból például 20-25 metszetet vettek (a rákkeltő anyagok és hatások vizsgálatakor ennél általában kevesebbet vizsgálnak). "Semmit nem akartunk szem elől téveszteni" - mondta Marie C. La Regina patológus.

Végül is nem csupán a daganatok, de a testsúly vagy az élettartam esetében sem találtak "statisztikusan szignifikáns összefüggést", ami tudományos szempontból azt jelenti, hogy a sugárzás rákkeltő hatásait nem lehet igazolni a kísérletsorozattal.

Roti Roti még 1995-ben kezdte meg azokat a kísérleteket, amelyek során laboratóriumi sejttenyészeteket sugárzott be ezeken a frekvenciákon, s ezután vizsgálta genetikai állományukat és a sejtben zajló folyamatokat. A kutató akkor sem tapasztalta, hogy a sugárzás hatással lenne a sejtekre. "A mobiltelefon legnagyobb veszélye, hogy autót vezetünk, miközben beszélünk valakivel" - mondja Roti Roti.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy Roti Roti kutatásait anyagi szempontból egy mobiltelefon-gyártó cég, konkrétan a Motorola támogatta. Kíváncsian várjuk, hogy más, hasonlóan körültekintő, hosszú távú és esetleg más jellegű forrásokból szponzorált vizsgálatok megerősítik-e a jövőben ezeket az eredményeket.

Ajánlat:

Cell Phones Don't Cause Cancer, Rat Study Finds
Angol nyelvű beszámoló a Washington University oldalain.

Korábban az [origo]-ban:

A mobiltelefon gyengíti az agyi pajzsokat
2002.06.20. Egy új finn tanulmány szerint a sugárzás hatására több káros anyag juthat be az agyba.

Mobiltelefonok és agydaganatok
2000.12.22. Újabb kutatási eredmények szerint az agydaganatok kialakulása és a mobiltelefon-használat között nincs összefüggés. Sokan azonban még mindig vitatják ezt az állítást.