Magyar eredmények a nemzetközi rákkutatás fókuszában

2005.05.30. 11:37

Nagy a valószínűsége annak, és sok jel mutat arra, hogy hazánkban a rákos halálozások számának csökkenése összefüggésben állhat egy magyar kutatási program megjelenésével.

A magyar rákkutatás jelentős állomáshoz érkezett. A hazai tudományos életben eddig példa nélküli szakmai összefogás és a befektetett szellemi tőke hozadéka, hogy negyven év múltán a nemzetközi onkológia figyelme a rákbetegek számára jelentősen nagyobb túlélést biztosító magyar kutatási program felé fordul.

Forrás: ORIGO Több mint száz tudós, köztük rákkutatók, onkológusok, gyógyszerészek, biokémikusok, molekuláris biológusok, immunológusok és vegyészek felvették a harcot a világ egyik legveszedelmesebb betegsége ellen, s ennek eredményeképpen az Avemar néven ismert táplálékkiegészítő szer 2002. július elsejétől speciális tápszernek számít a daganatos betegek részére. Negyven év óta ez az első, magyarok által kifejlesztett és Magyarországon daganatellenes indikációban törzskönyvezett készítmény.

2002. július 1-jén a kutatást vezető professzorok, civil szervezetek vezetői, valamint az egészségügyi kormányzat képviselői sajtótájékoztatón közölték az eddigi eredményeket, az eddigi sikereket. A sajtótájékoztatón nemzetközi hírszolgálatok, televíziós társaságok is jelen voltak.

A Szent-Györgyi Albert szellemi öröksége nyomán elindított kutatás és fejlesztés eredménye a szakmában mérvadónak számító Nature Biotechnology szerint "a rák gyógyításának értékes eleme lesz."

Előző
Következő