Új fájdalomcsillapító: tízezerszer erősebb a morfinnál

Egy tengeri csigából kivont anyag nagyságrendekkel hatékonyabbnak bizonyult, mint a morfinkészítmények. További előnyei, hogy nem okoz függőséget és nincsenek mellékhatásai.

Forrás: ORIGO Krónikus, hosszú távú fájdalommal az emberek 60%-a találkozik élete során. A jelenleg használatban lévő fájdalomcsillapító szerek közül a morfin a leghatékonyabb, amely nélkülözhetetlen például az erős áttöréses fájdalmakban szenvedő daganatos betegek számára. Bár a morfinnak komoly mellékhatásai lehetnek és drog lévén függőséget alakít ki, jobb megoldás hiányában elengedhetetlen az alkalmazása, hogy elkerüljék az elviselhetetlen fájdalmak kialakulását.

 A University of Melbourne kutatói Bruce Livett vezetésével olyan anyagot találtak, amely új utakat nyithat a fájdalomcsillapításban. Egy tengeri kúpcsiga toxinjáról (méreganyagáról) van szó, amely az eddigi patkánykísérletek során tízezerszer bizonyult hatékonyabbnak a morfinnál. A kutatók ezen a héten jelentették be szabadalmaztatott eredményeiket a Venoms to Drugs ("a mérgektől a gyógyszerekig") címmel Ausztráliában megrendezett szakmai konferencián.

A hatóanyag - amely egyelőre az AVC1 nevet viseli - nem csupán enyhíti a fájdalmakat, de minden más fájdalomcsillapítótól eltérően segít a károsodott idegek regenerálódásában is - állítják a kutatók. Hatásmechanizmusa ráadásul annyira általános, hogy mindenfajta krónikus fájdalom esetében hatékony lehet.

Forrás: ORIGO Az eddigi kutatások alapján valószínűsíthető, hogy az AVC1 a fájdalomérzet kialakításához szükséges elődleges idegpályákat zárja le, az idegvégződéseken lévő nikotinos acetilkolin-receptorok blokkolásával. További kutatások szükségesek azonban annak megerősítéséhez, hogy valóban nem lépnek fel mellékhatások. Egyelőre újabb állatkísérletek következnek.

A korallzátonyokon élő kúpcsigák (Conus spp.) apró halakat zsákmányolnak, s méreganyagukkal bénítják meg őket.

Ajánlat:

A Venoms to Drugs 2002 konferencia honlapja