A kutyák számolni is tudnak

Egy új tanulmány szerint a kutyák még okosabbak, mint eddig gondoltuk.

A kutatók meg vannak győződve róla, hogy a kutyák tudnak számolni. A University of California (Davis) kutatói pedig azt állítják, hogy ugatásuk ütemével és hangmagasságával különféle üzeneteket próbálnak közölni.

Az etológusok (az állatok viselkedésével foglalkozó szakemberek) korábban úgy gondolták, a kutyaugatás pusztán a figyelemfelkeltést szolgálja. A New Scientist magazin most arról számol be, hogy egy új tanulmány szerint az egyes kutyákhoz speciális ugatás tartozik, amely számos jelentést hordoz.

Az egyetem munkatársa, Sophia Yin szerint a kutyák, ha felismerik gazdájukat, magas hangon ugatnak; ha viszont idegen közeledik vagy becsönget valaki, mélyebbé, harsányabbá válik az ugatás. A játékos ugatás hangja magas és egyenetlen ütemű.

A kutyák tudják, mikor próbálják meg őket étellel megrövidíteni. Ennek az a magyarázata, hogy valószínűleg létezik egy olyan alapvető matematikai képességük, amelynek segítségével képesek különböztetni, hogy egy tárgyakból álló halom nagyobb, mint egy másik halom.

Ám ahhoz, hogy egy állat képes legyen számolni, fel kell ismernie, hogy minden egyes tárgyhoz egyetlen szám tartozik, és az utolsó szám az összes tárgy mennyiségét jelenti. Robert Young, a brazil Pontifical Catholic University munkatársa tizenegy keverék kutyán vizsgálta meg ezt az elméletet.

A kutyáknak élvezetes falatokat mutattak meg, majd eltakarták ezeket. Amikor újra megmutatták, már néhánnyal több vagy kevesebb cukor volt. Ha a cukrok száma nem egyezett a korábbival, az ebek sokkal tovább nézték, mint mikor nem változtatták a mennyiséget. Ezt azzal lehet magyarázni, hogy a kutyák megszámolták a cukorkákat, és a várt mennyiség nem egyezett meg azzal, amit láttak.

A kutyák e képessége származásukra vezethető vissza: a farkasok viszonylag nagy szürkeállománnyal rendelkeznek, s igen fejlett a társas viselkedésük is. E matematikai képességük segítette őket abban, hogy számon tartsák, hány ellenség és szövetséges volt a falkában - vélik a kutatók.