Elefánt szex "gombnyomásra"

A hím elefántok ormányában található fehérje elveszi az állat szexuális étvágyát. A fehérje hatására az izgalmi állapot lelohad, s a hím merevedése megszűnik. Az állattenyésztők így tetszés szerint irányíthatják az ormányosok nemi életét.

Forrás: EPAAmerikai kutatók rájöttek: hogy a nyálkás fehérje megköti az erekciót kiváltó feromonokat, és így lehűti a felizgult állatokat. A feromonok olyan szagtalan anyagok, amelyek a szaglószerven keresztül küldenek jeleket a szervezet kémiai kommunikációs rendszerének.

"A nőstények vizeletét szagolgatva a hímelefántok folyamatosan figyelemmel tartják háremük szexuális igényeit, ugyanis a tüzelő nőstény vizeletében található az a feromon, amelyik a izgalmi állapotba hozza a hímet" - fogalmaz Glenn Prestwich, a Utahi Egyetem biokémikusa.

Az elefántbika óvatosan körültapogatja ormányával a tehenek nemi szervét, majd ormánya végét a szája felső szélén található vomeronazális szervhez érinti. A feromonok itt valódi afrodiziákumként működnek: Ha ebből a speciális szervből a megfelelő jelzések érkeznek az agyba, a merevedés azonnal fellép.

Hat évvel ezelőtt Bets Rasmussen, az Oregoni Orvostudományi Egyetem a szaporodás fiziológiáját vizsgáló kutatója fedezte fel, hogy a különleges anyag egy szippantás alatt lázba hozza az elefántbikát: az állat azonnal hágni kész állapotba kerül.

Prestwich és munkatársai a feromon kémiai jelzéssel ellátott változata segítségével igyekeztek kideríteni, hogy milyen molekulák tompíthatják a feromon serkentő hatását. Mikor az ormányban összegyűlt nyálkás anyagból mintát vételeztek, és a mintából kivonták a feromont, észrevették, hogy az gyakran egy másik molekulához kapcsolódik. Erről a molekuláról kiderült, hogy egy olyan fehérje, amely 30-90 másodperc alatt lebontja a szexuális ingeranyagot.

Az inger "kikapcsolása" rendkívül fontos lépés, hiszen különben "a hímek folyamatos szexuális izgalomban élnének, ami sem nekik, sem a nőstényeknek nem lenne jó" - fogalmaz Prestwich.

A szaporodással foglalkozó kutatók számára nem újdonság a hasonló mechanizmusok létezése. A felfedezés mindazonáltal tovább ösztönözheti azokat a kutatásokat, amelyek rendkívül hasznosak lehetnek olyan fajok, mint kihalófélben lévő és fogságban alig szaporítható pandák számára.

A szexuális izgalmat szabályozó molekulák megismerése révén a tenyésztők az eddigieknél sokkal jobban irányíthatják állataik szaporodását. Szintetikus feromonok is serkenthetik a gátlásosabb fajták nemi életét.

A vomeronazális szerv egy sor emlősfajnál aktív szerepet játszik szaporodás irányításában. A szexuális jelzéseket az állat anélkül regisztrálja, hogy bármilyen szagot érezne. Az emberek és a többi főemlős azonban a jelek szerint elvesztette a valaha működő vomeronazális szervét.