Sikeres szövetátültetés a szemészetben

Elvetélt magzatok szemszövetével végzett átültetések négy érintett páciens közül kettőnek javították a látását.

Forrás: tyc. eduEgyelőre nem tudni, mennyire bizonyul tartósnak a betegek állapotában beállt javulás, ám a szakértőket fellelkesítették az eredmények.

A műtétekre a Los Angeles-i Doheny Szemészeti Intézetben került sor. A páciensek egy ritka örökletes retinabetegség, a retinitis pigmentosa előrehaladott állapotában voltak. A beavatkozás során két milliméternyi magzati szövetet ültetnek a retina leépült részére.

Az eljárás kulcsa a teljes egységnyi szövetdarabok beültetése, ugyanis így megmaradnak a beültetett retinasejtek közötti életfontosságú kapcsolatok.
A betegek egyike, a 63 éves Elisabeth Bryant gyakorlatilag semmit sem látott a kezelés előtt: "Újra látom az emberek szemét, orrát és száját, még akkor is, ha viszonylag messze vannak tőlem."

Fokozott óvatosság

A Londoni Szemészeti Intézet tanára, dr. John Greenwood ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a javulás nem valódi.

Egy "mentőhatás" néven ismert jelenség során ugyanis a szemet ért sérülés esetén a szervezet növekedés faktorral látja el az érintett területet, ezek az anyagok pedig feléleszthetik a sérült, beteg sejteket..

"Bármely sebészeti beavatkozás járhat rövid távú javulással" - fogalmazott a professzor.

A kutatócsoport a közeljövőben kevésbé előreheladott retinitis pigmentosa-pácienseken kíván segíteni az új eljárással; úgy vélik ugyanis, hogy az idejekorán alkalmazott kezelés hatékonyabb lehet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK