Csoki, boldogság és a hízás

Bizonyított tény, hogy a csokoládé a kakaóbab egy bizonyos hatóanyaga nyomán fokozza a boldogságérzetet, de hasonló hatást el lehet érni szénhidrátokban gazdag élelmiszerekkel is, amelyek a csokoládénál jóval kevésbé hizlalnak - derítették ki a tudósok.

Forrás: ORIGOA csokiban lévő feniletilamin hatóanyag javítja a hangulatot, mert felépítése hasonlít a szervezetben termelődő adrenalinra és dopaminra: ezek némileg gyorsítják a pulzust, emelik a vérnyomást, a vércukorszintet és a teljesítőképességet. Ugyanez a hatás azonban elérhető a szénhidrátokban gazdag ételekkel is, amelyek a szerotonin - más néven boldogsághormon - termelését serkentik. A szénhidrátokban gazdag étel fogyasztása nyomán több kerül az agyba a szerotonin termeléséhez szükséges aminosavakból.

Német kutatók arról számoltak be, hogy a nagyon hizlaló csoki helyett banánnal, főtt tésztafélékkel, gyümölccsel és aszalt gyümölcsökkel, valamint teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerekkel is lehet javítani a kedélyállapotot. A kutatók úgy vélik, a nők azért szeretik jobban a csokoládét, mert eleve a férfiaknál csekélyebb mennyiségű szerotonint termelnek, s az emiatt gyakoribb kedélyingadozásból ered a csoki iránti vágy. Bizonyított tény, hogy a havi vérzés idején a hormontermelés ingadozása zavarokhoz vezet a szerotonin- és endorfin-szintben.

Kétségtelen, hogy a nők csakúgy, mint a férfiak és a gyermekek azért szeretik a csokit, mert páratlan az íze-aromája, s olyan finoman olvad az ember nyelvén. Ugyanakkor fogyasztása nem kívánt mellékhatással jár: nagyon hizlal. Egy táblában - 10 dekagrammban - átlagosan 550 kilokalória van, ennek harmada zsiradék, s ennek elégetéséhez egy órányi laza futásra szükséges.
 
Ha tehát valakinek muszáj étkezéssel javítani kedélyállapotát, az jobban teszi, ha banánt, vagy főtt tésztát eszik: ha nem is olyan finom, mint a csoki, hatása hasonló, és jóval kevesebb kalória van benne - vélik a szakemerek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK