Asztma-diéta: hal és gyümölcs

Vágólapra másolva!
A fokozott gyümölcs- és halfogyasztás csökkentheti a gyermekkori asztma kialakulásának kockázatát - derül ki egy nemrég elkészült tanulmányból.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOBolgár kutatók hat közép- és kelet-európai ország, köztük hazánk több mint 20 ezer 7 és 11 év közötti gyermekén végeztek megfigyeléseket, hogy az étkezési szokások és az asztma összefüggéseit vizsgálják. A vizsgálat eredményei világos összefüggést mutattak: azok, akik havonta kevesebb, mint egy alkalommal ettek halat, illetve az átlagosnál kevesebb gyümölcsöt fogyasztottak nagyobb arányban küszködtek asztmatikus köhögéssel, visszatérő mellkasi sípolással, telente köhögéssel - áll a Thorax című folyóiratban megjelent tanulmányban.

"Ez a kutatási eredmény igazolja azt a korábbi feltevést, hogy a kiegyensúlyozott étrend - ami sok friss gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz - javítja a gyermekkori tüdőműködést és megkönnyíti a légzést" - nyilatkozta az eredményekre reflektálva dr. John Harvey, a British Thoracic Society kommunikációs bizottságának elnöke.

Omega-3

A kutatók úgy vélik, a hal jótékony hatása valószínűleg a halolajban található omega-3 nevet viselő zsírsavnak köszönhető, amely gyulladáscsökkentő hatással bír. A zsírsavak a sejtek falainak összetevői, alkotóelemei, s nélkülözhetetlenek a test működésében, az oxigén felhasználásában, a sejtek működésének szabályozásában.

Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségehttp://www.abosz.hu/

Mind a gyümölcsök, mind pedig a zöldségek gazdag forrásai számos tápanyagnak, például vitaminoknak, ásványi anyagoknak és rostoknak. Ezek mindegyike hasznos résztvevője a szervezet méregtelenítésének, erősíti az immunrendszert, valamint segít a vírusok és baktériumok leküzdésében.

Az asztmáról

Az asztma olyan idült légúti betegség, amely a hörgők időszakos szűkületével jár, s ezt a beteg rohamszerű légszomjként, sípoló légzésként él meg. A fejlett országokban a felnőtt lakosság 5%-a, a gyermekek 10%-a asztmás. A betegek egy része örökli a betegségre való hajlamot, másoknál ez az örökletes vonás nem fedezhető fel, ám valószínű, hogy náluk is van valamilyen veleszületett fogékonyság, ami hajlamossá teszi őket a betegség kialakulására. Sokkal gyakoribb az asztma azoknál, akik valamilyen egyéb allergiás betegségekben szenvednek. Mai ismereteink szerint az asztma nem gyógyítható, de tünetei visszaszoríthatók.

"Amint az ebből a tanulmányból is kiderült ,az étrend szerepe a tüdőbetegségekben olyan terület, amelyen még számos további kutatásnak van helye" - tette hozzá dr. Harvey.