Tengeri gombákkal a rák ellen

A három kontinens (Európa, Észak-Amerika és Ázsia) között elhelyezkedő Jeges-tengerben német kutatók hatszáz eddig ismeretlen gombafajtát fedeztek fel, amelyek alapul szolgálhatnak fertőző betegségek vagy egy esetleges rák elleni új hatóanyag kifejlesztéséhez - jelentette a National Geographic Deutschland című tudományos folyóirat márciusi száma.

Forrás: Hamburgi egyetemA jenai Hans-Knöll-Intézet és a bremerhaveni Alfred-Wegener-Intézet kutatói három éven át kutattak mikroorganizmusok után a mély és hideg vízű Jeges-tengerben. Ennek során hatszáz, eddig fel nem fedezett gombafajtára bukkantak, amelyeket azóta laboratóriumi kultúrákban tenyésztenek. Eddig már 120 különféle anyagot sikerült izolálniuk  és eközben sokat igérő leendő gyógyászati anyagokat találtak bennük.

A kutatók igen nagy érdeklődést mutatnak a mikroorganizmusok iránt, mivel a tengerek vizében található parányi élőlények különösen sokat igérőek a pharmakológia számára. Ennek oka pedig abban rejlik, hogy ezek az élőlények gyakran rendkívül szélsőséges életkörülmények közt léteznek, és - vagy alkalmazkodás céljából, vagy védekezésül - biológiailag nagyon hatékony anyagokat termelnek.

A jénai intézet tovább kutatja a maradék gombák biológiai tulajdonságait és gyüjteménye már hatezer bioaktív anyagnál is többet tartalmaz. Ez a készlet természetesen más kutató csoportoknak is rendelkezésére áll a jövőben.