Mint Bécsben egy tudományos tanácskozáson elhangzott, a mértékletes sörivás kifejezetten jót tesz az egészségnek: csökkenti az agyvérzés és a szívinfarktus kockázatát, a csontritkulás és a vesekövek ellen hat, és még antibakteriális hatással is bír.
Mint Dr. Manfred Walzl, a grazi tartományi idegklinika professzora egy, a héten rendezett tanácskozáson elmondta, eddig mintegy 3000 tudományos tanulmány készült a sörről, s az egyik például azt mutatta ki, hogy az egészséges életmód négy oszlopa - a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testgyakorlás, a testsúlyra való ügyelés és az aszpirin szedése - közül az utóbbi sörrel helyettesíthető.
És mint kiderült az árpalé okosít is: egy vizsgálat szerint sörfogyasztás után a férfiak 3,3-, a nők 2,5 százalékkal teljesítenek jobban az intelligencia-teszteken, mint egyébként. Emellett a sör még szépít is, amennyiben a benne lévő foszforsav jelentős mértékben hozzájárul a bőr szépségéhez.
Az osztrák serfőzdék rendezésében megtartott konferencián szó esett arról is, hogy nem igaz a sörpocakról szóló legenda. Walzl professzor szerint a vérnyomást szabályozó rendszer genetikai eredetű hibája okozza a deréktáji
"mentőövek" mintegy kétszázszoros gyakoriságát.
A professzor szerint azonban eme értékes ismeretekről nem esik elég szó, miközben például a bor jó hatásáról már számos tanulmány készült. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a jóból - így a sörből is - megárt a sok: nem árt figyelni a mennyiségre.