A szorongás ronthatja a pikkelysömör-kezelés hatékonyságát

Azoknál a pikkelysömörös pácienseknél, akik a fényterápiás kezelés ideje alatt sokat aggodalmaskodnak, kevésbé hatékony a kezelés - áll egy tanulmányban.

A pikkelysömör, orvosi nevén psoriasis a bőr krónikus örökletes betegsége, amelyet feltehetőleg rendellenes immunreakció okoz. A betegség tüneteként a bőr különböző felületein - a hajas fejbőrön, könyéken, testhajlatoknál, körmöknél kipirosodó, száraz, pikkelyező, viszkető pír keletkezik. A tünetek bármely életkorban jelentkezhetnek, nem fertőzőek.

A pikkelysömör a világ lakosságának mintegy 2%-át érinti.

A Manchesteri Egyetemen elvégzett tanulmányban dr. Donald G. Fortune és munkatársai 112 páciensen végeztek megfigyeléseket arról, hogy fényterápia alatt milyen kölcsönhatás mutatható ki a szorongás és a psoriasis tüneteinek erőssége között. A megfigyelések során úgynevezett PUVA-kezelést (Psoralen+UVA, azaz egy hatóanyag és az UV-A sugárzás kombinációja) alkalmaztak.

Fortune-ék azt tapasztalták, hogy az aggodalomra hajlamosabbként besorolt páciensek számára közel kétszer annyi időbe telt a bőrbetegségben javulást elérni, mint kevésbé szorongó társaiknak. A kutatók levonták a következtetést: a túlzott szorongás "jelentős és meghatározó" szerepet tölt be a pikkelysömör fényterápiás kezelésének hatásfokában. Az eredmény segíthet a betegség helyes kezelésének megválasztásában. Azoknak a páciensek ugyanis, akik hajlamosak a fokozott szorongásra, a fényterápiát megelőzően pszichológiai kezelés javasolt - foglalja össze dr. Fortune.

Az enyhe psoriasis-eseteknél hatóanyag helyi felvitele, míg súlyosabb esetekben -amikor a pikkelysömör a tesfelület több mint 10 százalékát beborítja - ultraviolasugárzás, illetve immunszupressziós gyógyszerek alkalmazása szükséges. Ez utóbbiak fokozzák a tumoros megbetegedések kockázatát, ezért hosszú távon nem használhatóak.

A kutatás eredményeit az Archives of Dermatology című szaklapban jelentették meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK