Ízelítő a Delta augusztus 3-i adásából

Tűzoltó nyulak Bugacon

A füves pusztaságok felperzselődésének legjobb ellenszerei a nyulak lennének, ha nem fogyatkozott volna meg vészesen állományuk a bugaci pusztákon. Az ELTE Magatartásgenetikai Tanszékének munkatársai kísérletekkel bizonyították, hogy az üregi nyulak hiánya hozzájárul a szaporodó tűzesetekhez. A házinyulak őseit - az üreginyulakat - valaha a római légiók hozták be Magyarország területére, de mára az ökoszisztéma meghatározó elemeivé váltak az ősi növénytársulás fenntartásában.

Antarktiszi tapasztalatok

Forrás: ORIGOAz első magyar kutató és filmes expedíció három hónapja tért haza az Antarktiszról. Dr. Nagy Balázs geográfus jól halad a helyszíni méréseinek feldolgozásával. Új, az eddigi megfigyeléseknek ellentmondó tapasztalatai vannak a globális felmelegedés felszínformáló hatásairól. A Delta stúdiójának vendégeként azt is megmutatja, hogyan változnak a "fagyos oázisok" az Antarktiszon.

Vegyszerrel a hurrikánok ellen

Amerikai kutatók olyan vegyszert fejlesztettek ki, amely feloszlatja a viharfelhőket. Az új por saját térfogata kétezerszeresének megfelelő mennyiségű nedvességet szív magába, így repülőgépről leszórva egyszerűen megdermeszti a vizet, még akkor is ha az felhő formájában létezik. A kutatók kísérleteik közben négy tonnányi ilyen szuperporral máris sikeresen megfékeztek egy ezerhatszáz méter átmérőjű, négy kilométer magas viharfelhőt, amely gyakorlatilag nyomtalanul felszívódott.

Csapdába csalt atkák

A méhészek egyik legnagyobb ellensége egy mákszemnyi atka, ha az atkák elszaporodnak a kaptárban, veszélybe kerülhet legősibb nyalánkságunk. Vegyszeres védekezés helyett eredményesebbnek tűnik a biológiai: a méhlárvákból kivont csalogatóanyaggal lehet csapdába csalni az atkákat.

Delta

mtv1, augusztus 3. vasárnap, 12:40