A focirajongókat jobban fenyegeti a szívinfarktus

Ülünk a televízió előtt, kedvenc csapatunkat egy hajszál választja el a kieséstől, amikor a bíró - sokak szerint a meccs során első alkalommal jelét adva szakmai hozzáértésének - bűntetőrúgást ítél, s ezzel felcsillan a remény. A játékos a labda mögé áll, feszült csönd, a nézők pulzusa az égbe szökken, többeket a szívbaj kerülget. Sajnos szó szerint.

Svájcban a 2002-es futball világbajnokság idején 60%-kal több szívinfarktushoz riasztották a mentőket, mint a megelőző év hasonló időszakában. A jelentős növekedés mögött elsősorban a fokozott stressz és düh állhat, ehhez hozzájárult még a megnövekedett alkoholfogyasztás, dohányzás, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy a világbajnokság ideje alatt, azaz egy hónapig lényegesen megnőtt a televízió előtt eltöltött órák száma, miközben az aktív mozgással töltött idő csökkent.

Az ehhez hasonló nagyobb sportesemények ideje alatt fokozott készenlétbe kellene állítani a kórházakat és mentőállomásokat a szívbetegek fogadására - vonta le a tanulságot az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) éves gyűlésén Eugene Katz, a svájci Center Hospitalier Universitaire Vaudois kardiológusa.