A vörösbor védi a dohányosokat

Görög kutatók újabb vizsgálatai szerint is igaz lehet, hogy a vörösbor mértékkel történő fogyasztása csökkenti a dohányzás ártalmait.

A kutatók úgy találták, hogy két pohár vörösbor eééensúlyozza egy elszívott cigarettának az érrendszerre gyakorolt káros hatását. Mindazonáltal óva intenek attól, hogy az egészség megőrzése a leszokás helyette a mértéktelen borivásban merüljön ki.

John Lekakisz és Hrisztosz Papamihael, az athéni egyetemi kórház két orvosa az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) 25. kongresszusán ismertette a vörösborivás és a dohányzás közötti kapcsolatra vonatkozó kutatásainak eddigi eredményeit. Bécsben szeptember 3-ig tart az európai szívgyógyászok szombaton kezdődött kongresszusa, amelyen a 25 ezer résztvevő közel két és fél ezer különféle előadáson, szimpóziumon, bemutatón vehet részt.

A két görög orvos szerint 2,5 deciliter vörösbor megszünteti egy elszívott cigarettának az érrendszerre gyakorolt negatív hatását. A két orvos természetesen görög vörösborral végezte kísérleteit, de azt nem állítja, hogy minden elszívott cigaretta után két és fél deci vörösbort kell inniuk a dohányosoknak a cigarettázás ártalmainak elkerülése érdekében. Azt viszont igen, hogy már egyetlen cigaretta elszívása is mintegy 60 percig kimutathatóan befolyásolja a véredények működését, és negatívan hat az érrendszer egészére. A görögországi kísérletek alatt 2,5 deciliter vörösbort itattak a cigarettázó páciensekkel, és megállapították, hogy a borfogyasztás megszüntette az elszívott cigaretta érrendszerre gyakorolt kedvezőtlen hatását.

Eddigi tapasztalatok szerint a vörösbor alkotóelemei - de nem az alkohol! - részben semlegesíthetik az artériák azon működési zavarait, amelyek egy cigaretta elszívása után alakulnak ki. "Most keressük a vörösbornak azt az összetevőjét, amely ilyen hatást eredményez" - közölték a görög kutatók.